SPEK: Kovat pakkaset lisäävät tulipaloriskiä – lue turvaohjeet!

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurannan mukaan liian kova lämmittäminen ja jäätyneiden putkien sulattaminen aiheuttavat kovien pakkasten aikaan tulipaloja.

Äkillinen tai pitkäaikainen kova lämmittäminen saattaa rikkoa tulisijan tai hormit. Vauriot aiheuttavat aina tulipalon vaaran. Pakkasten jatkuessa pitkään lisääntyy myös vesiputkien jäätymisriski. Jäätyneitä putkia ei saa itse yrittää sulattaa avoliekillä tai kuumailmapuhaltimella, vaan apuun kutsutaan LVI-alan ammattilainen.

Lämmitä turvallisesti

– Aloita kylmänä olleen tulisijan lämmittäminen maltillisesti. Liian nopea tai raju ja pitkään kestävä lämmittäminen voi vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia.

– Lämmitys aloitetaan hitaasti tulisijan ominaisuuksien mukaisesti. Pesään laitetaan aluksi vain vähän puuta kerrallaan, ja niitä lisätään vähitellen tulisijan lämmetessä. Tulisijan käyttöohjeet on luettava huolellisesti ennen lämmittämistä erityisohjeiden varalta. Esimerkiksi joitakin varaavia takkoja saa lämmittää vain parilla, kolmella pesällisellä. Tulisijoja ja hormeja tulee tarkkailla lämmityksen aikana.

– Lisälämmittimien kanssa täytyy olla erityisen varovainen ja noudattaa ehdottomasti suojaetäisyyksiä ja laitteen turvaohjeita. Kuumat lämmittimet ja patterit voivat sytyttää liian lähellä olevat palonarat materiaalit. Sähköpatterin päällä ei tulipalon vaaran takia saa kuivattaa mitään.

– Pitkittyneet kovat pakkaset ja niiden lauhtuminen aiheuttavat vesijohtoputkien jäätymisen riskin. Putkien jäätyminen tulee estää. Kovalla pakkasella voi mm. jättää putken vuotamaan jäätymisen estämiseksi.

– Jäätyminen lisää tulipaloriskiä, koska ihmiset sulattavat putkia esimerkiksi kuumailmapuhaltimella tai nestekaasupolttimella. Niin liekittömän kuumailmapuhaltimen ilma kuin avoliekillä sulattaminen voivat vaurioittaa putkia ja aiheuttaa tulipalon lämmön johtuessa talon rakenteisiin. Kuumailmapuhaltimen ja nestekaasupolttimen käyttö ovat tulityötä ja edellyttävät erityisiä turvatoimenpiteitä.

– Jäätyneiden putkien sulattamiseen tarvitaan LVI-alan ammattilainen. Vakuutusyhtiöiden suojeluohjeet ottavat kantaa putkien sulattamiseen. Jos suojeluohjetta on rikottu ja aiheutettu tulipalo, seurauksena saattaa olla korvauksen vähentäminen tai epääminen kokonaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja