Mainos

SPEK: Isossa öljyonnettomuudessa vapaaehtoiset korvaamattomia

Suomi olisi isossa öljyonnettomuudessa voimaton ilman vapaaehtoisjoukkoja, arvioi Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK.

– Yhteiskunnan eli viranomaisten voimavarat eivät yksin riitä suuren öljyturman torjuntaan. Tarvitaan pahan tilanteen varalle lisää käsipareja, painottaa SPEKin varautumisjohtaja Karim Peltonen.

Öljyturmavalmiutta on määrä vahvistaa hankkeella, jossa viranomaiset kouluttavat luonto- ja pelastusalan vapaaehtoisista osaavaa öljyntorjuntajoukkoa. Peltonen kertoo, että vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua esimerkiksi WWF Suomeen ja vapaaehtoisen maanpuolustustyön Meripuolustuspiiriin.

Suomenlahti on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista. Kesällä voi samaan aikaan olla liikkeellä yli 500 kauppa-alusta, joista kymmenet ovat öljytankkereita.  

– Suuren öljyonnettomuuden uhka on todellinen. Esimerkiksi öljytankkerin lastivuoto voi aiheuttaa kymmenientuhansien tonnien öljypäästön mereen. Suomenlahdella öljy leviäisi nopeasti rannikoille vahingoittaen merkittävästi koko rannikkoalueen ympäristöä, sanoo ympäristöministeriön eritysasiantuntija Magnus Nyström.  

Taloudellisesti öljyturma aiheuttaisi Suomelle Nyströmin mukaan pahimmillaan miljardien eurojen kustannukset.   

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.