Mainos

Speden keksintökilpailun voitot Savoon

Jukka Oksman palkittiin uudenlaisesta vetävän pyörän automaattikytkennästä.

Otos Speden saluuna -tv-ohjelmasta

Viihteen monitoimimiehen ja keksijän Pertti "Spede" Pasasen muistoa kunnioittavan keksintökilpailun parhaat on palkittu Kuopiossa.

Kilpailuun tuli kolmisenkymmentä ehdotusta eri puolilta maata, mutta loppusuoralle yltäneet kolme keksijää ovat kaikki Savosta, yksi Siilinjärveltä ja kaksi Nilsiästä. Suurimman stipendin 1500 euroa sai siilinjärveläinen insinööri Jukka Oksman uudenlaisesta vetävän pyörän automaattikytkennästä. Keksintö soveltuu erityisen hyvin traktorin peräkärryihin, jotka on tarkoitettu käytettäväksi sekä maastossa että maanteillä.

Järjestelmä toimii automaattisesti ja kytkee hydraulimoottorin vetämään maastonopeuksilla, ajettiinpa eteenpäin tai taaksepäin. Järjestelmä perustuu kiilarullavapaakytkimeen ja säädettävään kitkajarruun. Palkitsijoiden mukaan alalla on jonkin verran kilpailua, mutta ratkaisun uutuutta ei ole kiistetty.

500 euron stipendit menivät Nilsiään. Viime vuonna kilpailussa päästipendin saanut Pauli Aho palkittiin nyt uudesta auton sisätilalämmittimen termostaattiohjaimesta, jonka avulla voidaan välttää auton matkustamon ylilämmittäminen.

Reino Pendikainen suunnitteli kirveen, joka soveltuu muotoilunsa ansiosta sekä veisto- että halkaisukirveeksi.

Spedeä hyvä muistaa dynaamisella tavalla

Kuopion kaupunki ja Savon Keksijät ry järjestivät kisan nyt kolmannen kerran. Kilpailussa olivat nytkin hyvin edustettuina keksijäyhdistysten jäsenet.

Pohjois-Savon TE-keskuksen keksintöasiamiehen Lauri Nederströmin mukaan taso oli tälläkin kertaa varsin korkea. Mukaan hyväksytään vain suojatut keksinnöt. Nyt palkitusta vetävän pyörän automaattikytkennästä on tekeillä prototyyppi. Keksinnön potentiaalinen asiakaskunta on varsin laaja ja lisääntyy entisestään nopeiden maantiekelpoisten traktoreiden yleistyessä.

-Mitään ns. heittoja kilpailuun ei lähetetä. Ehdotuksia saatiin hyvin monelta alalta ja monelta paikkakunnalta. Sattumaa oli, että palkitut löytyivät Savosta. Joku on joskus sanonut, että savolaiset vetävät aina kotiinpäin. Minkäs sille voi jos me ollaan niin hyviä, naurahtaa keksintöasiamies.

Nederströmin mukaan Spedeä on hyvä muistaa juuri tällaisella dynaamisella tavalla sen sijaan että miehelle lätkäistäisiin jonkin rakennuksen seinään muistolaatta.

-Tämä on luonteva tapa muistaa eläväistä ja liikkuvaista miestä. Ja keksijät tarvitsevat aina julkisuutta. Sen tiesi hyvin Spedekin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.