Mainos

SPD menetti ääniä Hampurissa

Hampurin sosiaalidemokraattinen pääministeri Henning Voscherau ilmoitti eilen illalla eroavansa puolueen menetettyä selvästi kannatustaan Hampurin sunnuntaisissa osavaltiovaaleissa. Hän piti vaalitulosta katkerana pettymyksenä ja sanoi ottavansa siitä täyden vastuun. Kristillisdemokraatit lisäsivät huomattavasti kannatustaan.

Vaalien yllätys oli, että äärioikeistolainen Saksan kansan liitto (DVU) oli ensimmäisen äääntenlaskentaan perustuvan ennusteen mukaan aivan viiden prosentin äänikynnyksen tuntumassa. DVU sai ovensuukyselyjen mukaan suurimman osan paikoistaan SPD:n hylänneiltä työläisiltä.

Sosiaalidemokraattinen puolue säilytti noin 36 prosentin äänimäärällään asemansa Hampurin suurimpana puolueena, mutta se joutuu etsimään uuden hallituskumppanin pienen porvarillisen Statt-puolueen jäätyä äänikynnyksen alapuolelle.
SPD kirjasi jo neljä vuotta sitten huonoimman tuloksensa sodan jälkeen ja nyt alamäki siis jatkui. SPD on hallinnut Hampurin kaupunkiosavaltiota 40 vuotta ja pääministeri Voscherau on ollut virassaan yli yhdeksän vuotta.

Ympäristöpuolue vihreä vaihtoehtoliike (GAL) säilytti suurin piirtein asemansa noin 13,5 prosentin kannatuksellaan. Puolueen kärkiehdokas Kerstin Sager ilmoitti eilen illalla, että hänen puolueensa on valmis hallitusyhteistyöhön sosiaalidemokraattien kanssa.

Kristillisdemokraattinen puolue (CDU) nosti uuden johtajansa, 42-vuotiaan asianajajan Ole von Beustin, johdolla kannatuksensa 25 prosentista 30 prosenttiin.
Kristillisdemokraattien hallituskumppani Bonnissa, vapaat demokraatit (FDP), ei päässyt tälläkään kertaa Hampurin osavaltion parlamenttiin, vaikka puolueen valtakunnalliset poliitikot osallistuivat vaalitilaisuuksiin. FDP on siten edustettuna vain neljässä osavaltiossa kuudestatoista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.