Mainos

Space Ship One palasi avaruudesta

Yhdysvaltalainen yritys on onnistunut avaruuden valloituksessaan.

Maailman ensimmäinen yksityinen avaruusalus on tänään käynyt toistamiseen avaruudessa. Alus lähti matkaan Mojaven autiomaasta Kaliforniasta.

SpaceShipOne-niminen alus saavutti alustavien tutkamittausten mukaan myös uuden korkeusennätyksen, nousten 368 000 jalan eli noin 114 kilometrin korkeuteen. Edellinen, X-15-rakettikoneen tekemä ennätys oli yli neljän vuosikymmen takaa.

Uudella lennollaan SpaceShipOne otti tukevan otteen kymmenen miljoonan dollarin Ansari X -palkinnosta. Ansari-palkinto myönnetään miehitetylle avaruusalukselle, joka käy avaruudessa kahdesti kahden viikon aikana. Mukana on oltava kolme ihmistä tai vastaava määrä painolastia. Aluksen on myös oltava sellainen, että sitä voidaan käyttää toistuviin lentoihin.

Palkinnon tarkoituksena on edistää kaupallisen avaruusmatkailun alkamista. Palkinto luovutetaan SpaceShipOnelle, mikäli tarkistusmittaukset vahvistavat yrityksen onnistuneen.

SpaceShipOne -aluksen on suunnitellut ilmailuasiantuntija Burt Rutan ja rahoittanut Microsoftin perustajajäsenen Paul Allen.

Ennätyslennolla alusta ohjasi Yhdysvaltain laivaston 51-vuotias koelentäjä Brian Binnie.

SpaceShipOne -aluksessa käytettyä teknologiaa on tarkoitus hyödyntää miljardööri Richard Bransonin Virgin Galactic -yhtiössä, jonka on määrä ryhtyä tarjoamaan kaupallisia avaruuslentoja.

Rutan oli Bransonin rinnalla Lontoossa, kun Virgin-yhtiön perustajana tunnetuksi tullut Branson taannoin ilmoitti yhtiön perustamisesta.

Edellisen kerran SpaceShipOne kävi avaruudessa viisi päivää sitten.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.