Mainos

SP: Suomi toipuu hitaasti

Suomen Pankki arvioi, että taantuman aiheuttama kuoppa tuotannossa umpeutuu hitaasti.

- Kasvu on paljon hitaampaa, kuin mihin olemme tottuneet. Meidän ennusteemme lähtee siitä, että tarvitaan kolmen vuoden kasvu, että päästään edes siihen mistä lähdettiin, sanoo pääjohtaja Erkki Liikanen.

Näin siitäkin huolimatta, että myös Suomen Pankki on nostanut talousennustettaan. Tänä vuonna bruttokansantuote kasvaa keskuspankin arvion mukaan 2,6 ja ensi vuonna 3,0 prosenttia. Vielä keväällä Suomen Pankki ennusti, että BKT kasvaisi tänä vuonna 1,6 ja ensi vuonna 1,8 prosenttia.

Liikasen mukaan finanssikriisin jälki on pitkä ja toipuminen on hidasta. Käytännössä alijäämän kurominen takaisin ylijäämäksi ja velan vähentäminen vaikuttaa Liikasen mukaan vielä vuosia eduskunnan ja hallituksen talouspoliittisiin päätöksiin.

- Niissä menoissa, jotka säilytetään, täytyy olla suuri yhteiskunnallinen tuotto hyvinvoinnille tai kasvulle.

- Tulopuolella täytyy myös olla tarkkana, ettei tule sellaisia veroja, jotka hidastavat kasvua. Meillä keskuspankissa on tätä paljon tutkittu ja todettu, että työtulojen verotuksen kiristäminen on usein aika kallis keino vähentää alijäämää, koska se helposti vähentää työvoiman tarjontaa.

Liikanen suosittelee stressitestejä kotitalouksille

Suomen Pankki muistuttaa myös matalan korkotason riskeistä. Keskuspankin mukaan matala korkotaso on ylläpitänyt kotitalouksien velkaantumista. Viikko sitten Finanssivalvonta kertoi, että toukokuussa 28 prosenttia uusista asuntoluotoista otettiin yli 90 prosentin luototusasteella. Liikanen välttää moittimasta yksittäisiä kotitalouksia, mutta suosittelee stressitestejä.

- Ainakin kun tehdään suuri sitoumuksia pitkäksi aikaa, niin pitää harkita, että kotitalous sen myös kestää.

Suomen Pankin talouskatsauksen tiedotustilaisuudessa Liikanen vältti ottamasta kantaa siihen, pitäisikö asuntovelkojen korkovähennys poistaa.

Asuntojen hintojen rajuun nousuun Liikanen toivoo lääkettä uudisrakentamisen elpymisestä.

- Tässä asuntojen hintojen nousussa on ollut vaikeasti selitettäviä tekijöitä. Nythän tuotanto on merkittävästi lisääntynyt ja uusia asuntoja tulee markkinoille. Toivotaan, että se tätä tarjontakapeikkoa supistaa.

(MTV3)

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.