Mainos

SP:n Vanhala: Rahapolitiikkaa syytä kiristää

Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala toisti tänään näkemyksensä siitä, että valtion rahapolitiikkaa olisi kiristettävä.

Matti Vanhala


Vanhala huomautti Osuuspankkikeskuksen osuuskuntakokouksessa, että Suomen talouskehitys on nyt vahvempaa kuin nykyistä budjettia laadittaessa.

-Jos finanssipolitiikka viritettäisiin vastaamaan nähtävissä olevaa suhdannekehitystä, kehyksiä olisi supistettava enemmän kuin korko- ja työllisyysmenot vähenevät, Vanhala sanoi. Vanhala piti edelleen kiinni myös kolme viikkoa sitten esittämästään ajatuksesta, että työn verottamista olisi alennettava.

-Ikääntymisen myötä valtiontalouden menopaineet kasvavat. Ei ole selvää, että nykyiset menoperusteet ovat silloin ylläpidettävissä. Joskus saatetaan joutua harkitsemaan, ovatko kaikki menoperusteet hyvinvointiyhteiskuntaa tukevia vai sitä syrjäyttäviä, Vanhala sanoi. Vanhala puuttui myös asuntojen hintakeskusteluun.

-Hätkähdyttävää on, että asuntohintoja ja velkaantumista vertaillaan kymmenen vuoden takaisiin numeroihin. Kun kohtuullisuuden ja tasapainon vertailunormiksi otetaan vuodet, jotka todellisuudessa ilmensivät kansantaloutemme äärimmäistä epätasapainoa, se kertoo jotain talouden kierrosluvuista.

Lisäksi Vanhala puolusti Suomen Pankin asemaa julkisessa keskustelussa. Vanhalan mukaan yhteiskuntapoliittiset arvokannanotot eivät ole keskuspankin asia. Sen sijaan pankki haluaa lausua käsityksensä rahapolitiikkaan liittyvästä talouskasvusta, työllisyydestä ja talouden yleisistä tasapainoehdoista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.