SP:n Erkki Liikanen: Vaikeuksien voittaminen vie koko vuosikymmenen

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen pitää hallituksen tekemien rakenneuudistusten kokonaisuutta edelleen epävarmana.

Liikasen mukaan eläkeuudistus on merkittävä uudistus ja se parantaa kestävyyttä, mutta rakenteellisia uudistuksia tarvitaan vielä lisää.

Julkisen talouden sopeuttamista eli menojen leikkaamista ja verojen korotusta joudutaan jatkamaan hänen mukaansa lähivuosina. Työn verotuksen kiristämistä pitäisi hänestä kuitenkin välttää.

Vaikeuksien voittaminen vie Liikasen mukaan koko vuosikymmenen. Hän muistutti Suomen Pankin tiedotustilaisuudessa, että päätösten pitkittäminen kasvattaa ongelmia.

– Toivoisimme, että ennen vaaleja käydyssä talouspoliittisessa keskustelussa otettaisiin tämä tilanne huomioon.

Pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksien heikentyminen on Suomen Pankin mukaan erittäin mahdollista. Suomen Pankki päivitti tänään pitkän aikavälin kasvuarviotaan. Talouden odotetaan kasvavan keskimäärin noin 1 prosenttia vuosina 2014-2030, kun aiempi arvio oli 1,5 prosenttia vuosiksi 2013-2022.

Heikentyneiden näkymien taustalla ovat työikäisten määrän väheneminen, talouden rakennemuutos sekä viime vuosien heikko kehitys.

Työmarkkinapöydissä Liikanen toivoo palkkamalttia ja sitä, että palkankorotukset pysyisivät lähellä nollaa.

Lue myös:

    Uusimmat