Mainos

SP: Kasvu hidastuu, inflaatio nopeutuu

Kokonaistuotannon kasvu hidastuu Suomen Pankin ennusteen mukaan tänä vuonna 2,7 prosenttiin. Inflaatio nopeutuu tänään julkistetun keskuspankin talouskatsauksen mukaan 3,1 prosenttiin, mutta hidastuu ensi vuonna alle kahteen prosenttiin.

Suomen talouskasvua jarruttaa muun muassa kansainvälisen talouden heikkeneminen rahoituskriisin takia. Lisäksi suuret palkankorotukset heikentävät hintakilpailukykyä. Kasvu alkaa vuonna 2010 hidastua työikäisen väestön määrän laskun takia.

- Talouskasvu jatkuu lähivuosina aiempaa hitaampana. Vuosikymmenen vaihteen jälkeen sitä jarruttaa megatrendi eli työikäisen väestön supistuminen. Kahden vuoden kuluttua heikko suhdannevaihe on ohitse, mutta kasvu hidastuu työikäisen väestön alkaessa supistua, sanoi pääjohtaja Erkki Liikanen.

Työikäinen väestö lisääntyy vielä ensi vuonna 0,2 prosenttia. Seuraavana vuonna sen määrä laskee kuitenkin jo 0,3 prosenttia. Kokonaistuotannon kasvu hidastuu talouskatsauksen mukaan ensi vuonna 2,2 prosenttiin ja seuravana vuonna 2,2 prosenttiin.

Samaan aikaan kun kasvunäkymät ovat vaimentuneet on inflaatio kiihtynyt euroalueella ja Suomessa. Elintarvikkeiden ja polttonesteiden hinnat ovat nousseet ja inflaatio-odotukset voimistuneet.

- Raaka-aineiden hintojen nousun ei tule antaa aiheuttaa kerrannaisvaikutuksia euroalueen inflaatioon. Inflaatio-odotusten ankkuroiminen hintavakaustavoitteen mukaiseen inflaatiovauhtiin on ensiarvoisen tärkeää, sanoi Liikanen.

Yhdysvaltoihin ei taantumaa

Rahoitusmarkkinoiden ongelmien kärjistyminen on Liikasen mukaan heikentänyt maailmantalouden näkymiä. Rahoituksen hinta on kallistunut ja saatavuus vaikeutunut. Erityisesti Yhdysvaltain taloutta uhkaa nyt heikkenevän kehityksen kierre, jossa rahoitusmarkkinoiden ongelmat ja talouskasvun hidastuminen ruokkivat toisiaan, totesi hän.

Yhdysvaltain talous ei Suomen Pankin arvion mukaan kuitenkaan painu taantumaan. USA:n kokonaistuotannon kasvu hidastuu ennusteen mukaan tänä vuonna 2,2 prosentista 1,3 prosenttiin. Hitaimmillaan kasvu on alkuvuonna. Ensi vuonna Yhdysvaltain kasvu alkaa uudelleen nopeutua.

Euroopan unionin 15 maan kasvu hidastuu ennusteen mukaan tänä vuonna prosenttiyksikön 1,7 prosenttiin. Ensi vuonna kokonaistuotannon kasvu nopeutuu 1,9 prosenttiin ja seuraavana vuonna edelleen 2,1 prosenttiin. Nousevien talouksien vahva kasvu pitää koko maailmantalouden vauhdin tänä vuonna 3,9 prosentissa. Globaali kasvu nousee ensi vuonna 4,0 prosenttiin ja seuraavana vuonna 4,3 prosenttiin.

Suomen kilpailukyky heikkenee

Talouskasvua heikentää Suomessa Liikasen mukaan myös palkkojen nopeasta noususta johtuva kustannuskilpailukyvyn heikkeneminen. Kansantulon määrän kasvua hidastaa myös vaihtosuhteen heikkeneminen eli tuontihintojen nousu suhteessa vientihintoihin.

- Työehtosopimuksiin sisältyvät aiempaa suuremmat palkankorotukset pitävät lähivuosina osaltaan yllä inflaatiota. Palkkojen nousuvauhti kiihtyy samaan aikaan, kun työn tuottavuuden kasvun ennustetaan hidastuvan, totesi Liikanen.

Liikasen mukaan työmarkkinoiden kiristyminen huolimatta yli 6 prosentin työttömyysasteesta kertoo ongelmista työmarkkinoiden toiminnassa. Niitä voidaan hänen mukaansa vähentää, jos yritys- ja työpaikkakohtaisen sopimisen osuutta lisätään tulevilla palkkaneuvottelukierroksilla.

Hallituksen keskeinen haaste on Liikasen mukaan kannustaa työllistymistä ja työllistämistä. Tässä suhteessa työn verotuksen keventäminen on perusteltua. Se tulee toteuttaa julkisen talouden vakautta vaarantamatta, mikä edellyttää menojen hallintaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.