Mainos

Sovun merkkejä palomieslakossa

Neuvottelut pian 11 viikkoa kestäneen palomieslakon lopettamiseksi ovat edistyneet viiden perättäisen neuvottelupäivän jälkeen.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius harkitsee sovintoesityksen jättämistä työriidan osapuolille lähipäivinä. Esitys voitaisiin Saloniuksen mukaan ehkä jättää jo keskiviikkona, jolloin neuvotteluja jatketaan laajalla kokoonpanolla.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen ja Suomen palomiesliiton edustajat ovat selvittäneet sopimustilannetta valtakunnansovittelijan toimistossa päivittäin perjantaista lähtien.
Keskustelujen kohteena ovat Saloniuksen mukaan olleet työriidan kaikki keskeisimmät ongelmat, kuten palomiesten palkka- ja työaikakysymykset.
Saloniuksen mukaan neuvotteluissa on myös edistytty. -En vielä uskalla luvata, onko sovintoesitys annettavissa jo keskiviikkona, Salonius sanoi tiistai-illan neuvotteluiden jälkeen.

Osapuolet olivat koolla alkuillasta noin neljä tuntia. Neuvotteluja jatketaan keskiviikkona kello 11:stä lähtien pienemmissä kokoonpanoissa, ja kello 14 kokoontuvat osapuolten ns. suuret neuvottelukunnat.

Työtaistelu on keskiviikkona kestänyt 77 päivää, ja torstaina tulee täyteen 11 lakkoviikkoa. Palomiehet menettävät lakon vuoksi lähipäivinä jälleen kaksi uutta vuosilomapäivää.

STTK:n Swanljung osallistui sovitteluun

Tiistain neuvotteluissa oli nyt ensimmäistä kertaa mukana myös toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljung (sd.). Hänen odotetaan osallistuvan neuvotteluihin myös keskiviikkona.

Lakossa oleva Suomen palomiesliitto ja sen kattojärjestö Suomen erityisteknisten liitto Seteli ovat STTK:n jäsenjärjestöjä. Neuvotteluihin osallistui tiistaina ensimmäistä kertaan myös Kunnallisen työmarkkinalaitoksen valtuuskunnan puheenjohtaja Pekka Palola (sd.).

Työntekijäpuolelta mukana olivat normaaliin tapaan Setelin puheenjohtaja Heikki Santala, Suomen palomiesliitto Spalin toiminnanjohtaja Heikki Saksa sekä liittojen konsulttina toimiva Jorma Reini. Kunnalliselta työmarkkinalaitokselta neuvotteluihin osallistuivat mm. työmarkkinajohtaja Jouni Ekuri ja neuvottelupäälliköt Heikki Saipio ja Pentti Hakola.

Edellinen sovintoesitys hylättiin kuukausi sitten

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius jätti sovintoesityksen edellisen kerran kuukausi sitten. Tuolloin Palomiesliitto ja sen STTK:lainen kattojärjestö Seteli hylkäsivät sovintoesityksen. Kuntatyönantaja olisi hyväksynyt ratkaisun. Hylätty sovintoesitys oli tuloratkaisun ehtojen mukainen ja olisi vastannut kunta-alan muiden henkilöstöryhmien palvelussuhteen ehtoja.

Lakkoliittojen mukaan sovintoesitys ei tarjonnut minkäänlaista vastaantuloa lakon syynä oleviin vaatimuksiin. Lakkojohdon mukaan esityksessä oltaisiin romutettu välimiesoikeuden lokakuussa 1996 antama tuomio Palomiesliiton omista neuvotteluoikeuksista. Hylätyn ratkaisun mukaan lakossa olevien palomiesten palvelussuhteen ehdot olisivat määräytyneet kuntien teknisten sopimuksen mukaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.