Mainos

Sovintoesitys läpi ahtaajien lakkokiistassa

Ahtaajien lakkokiistan neuvottelukunnat ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen sovintoesityksen. Järjestöt antavat lopulliset vastauksensa ensi viikon torstaina.

Ahtausalan lakonuhkassa häämöttää sopu. Kiistan osapuolten neuvottelukunnat hyväksyivät myöhään eilisiltana valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen jättämän sovintoesityksen. SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n ja työnantajia edustavan Satamaoperaattoreiden lopulliset vastaukset kuullaan ensi viikon torstaina puolilta päivin. Molemmat neuvottelukunnat suosittelivat päättäville elimilleen esityksen hyväksymistä.

AKT lähettää sovintoesityksen vielä jäsenäänestykseen. Sen järjestäminen vie puheenjohtaja Timo Rädyn mukaan reilun viikon. AKT lupasi heti purkaa julistamansa ylityökiellon ja suosittaa jäsenistölle töiden jatkamista normaalisti jäsenäänestykseen asti.

Yksi neuvottelujen kiperimmistä kiistoista koski työaikoja. Jos sovintoesitys hyväksytään, keskeytymättömässä kolmivuorotyössä yövuoroihin liittyvät rajoitukset puretaan ja työnantaja voi määrätä näihin vuoroihin. Jatkuvassa kaksivuorotyössä viikonloppuvuorot voidaan ottaa käyttöön paikallisesti sopien. Tämä oli ahtaajille hankala kysymys, mutta työntekijäpuoli saisi kuitenkin Rädyn mukaan hyväksyttävissä olevan korvauksen työaikajoustoista.

Satamaoperaattoreiden toimitusjohtaja Jouko Santala piti esitystä raskaana, kalliina ja osin epätarkoituksenmukaisena. Työnantajille tärkeässä työaikakysymyksessä päästiin hänen mukaansa kuitenkin oikeaan suuntaan. AKT ajoi erityisesti satamissa käytettävän tilapäisen työvoiman määrän vähentämistä. Esitys tietäisikin vakinaistamisia.

Salonius jätti kolmivuotista työehtosopimusta koskevan sovintoesityksen illalla kahden päivän tiiviin neuvottelurupeaman päätteeksi. Hän piti aiemmin illalla lakon alkamista todennäköisenä, jos esitys hylättäisiin. Sovintoesityksen sisällöstä ja mm. rahakysymyksistä kerrotaan tarkemmin vasta sitten, kun esitys on lopullisesti hyväksytty.

Satamien noin 3000 ahtaajaa olivat uhanneet aloittaa lakon ensi viikon perjantaiaamuna, jos sopua ei sitä ennen löydy. Lakko pysäyttäisi merkittävän osan Suomen tuonnista ja viennistä.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 20.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.