Mainos

Sotilasoikeudenkäyntiä aiotaan uudistaa

Oikeusministeriössä on asetettu työtyhmä valmistelemaan lainsäädännön uudistusta, jolla sotilasasioiden oikeudenkäyntien syyttäjäntehtävät siirrettäisiin yleiselle syyttäjälle.

Sotilasoikeudenkäyntiasiassa esitutkinta suoritetaan yleensä joukko-osaston sisäisenä tutkintana. Monimutkaiset asiat tutkii kuitenkin pääesikunnan tutkintaosasto. Jos asiaa ei käsitellä kurinpitomenettelyssä, niin joukko-osaston komentaja ratkaisee, toimitetaanko esitutkinta-aineisto syyttäjälle oikeudenkäyntiä varten.

Syyttäjiä toimii sotilaslakimies, joita on yhteensä 12. Sotilassyyttäjät ovat syyttäjinä valtakunnansyyttäjän määräysvallan alaisia, mutta hallinnollisesti puolustusvoimien virkamiehiä. Sotilasoikeudenkäyntiasioita ovat mm. kuuliaisuus-, esimies- ja järjestysrikokset. Myös eräät muut rikoslaissa rangaistaviksi säädetyt teot käsitellään sotilasoikeudenkäyntiasioina, jos teko on kohdistunut puolustusvoimiin tai toiseen sotilaaseen.

Nyt asetetun työryhmän puheenjohtajana on apulaisvaltakunnansyyttäjä Martti Jaatinen ja sihteerinä valtionsyyttäjä Jukka Rappe, molemmat valtakunnansyyttäjänvirastosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.