Mainos

Sotilaslautakunta kuulee syyskuun 11. päivän pääsuunnittelijaa

Vangeilla ei ole lautakunnan edessä asianajajaa. Huomenna alkaviin kuulemisiin ei pääse ulkopuolisia tarkkailijoita.

Neljäätoista huipputerroristiksi epäiltyä kuullaan huomenna Guantanamossa amerikkalaisissa arviointilautakunnissa, jotka päättävät heidän kohtalostaan.

Kolmen sotilaan arviointilautakuntien on määrä päättää, ovatko 14 epäiltyä "vihollistaistelijoita" Yhdysvaltain sodassa terrorismia vastaan. Yksi heistä on Khalid Mohammed, jota epäillään vuoden 2001 syyskuun 11. päivän iskujen pääsuunnittelijaksi. Muita ovat Ramzi al-Shibh, jota epäillään osallisuudesta syyskuun 11. päivän terrori-iskujen toteuttamiseen, sekä Hambali, jonka väitetään olleen Balin vuoden 2002 terroripommituksen pääarkkitehti.

Kaikkia neljäätoista on pidetty vuosia salaisissa vankiloissa, mutta he ovat nyt ensi kertaa arviointilautakunnan edessä.

Mikäli heidät todetaan virallisesti "vihollistaistelijoiksi", heidät voidaan asettaa virallisesti syytteeseen. Tällöin heidän edustajakseen voidaan määrätä sotilasasianajaja ja heidät voidaan asettaa syytteeseen erityissotilastuomioistuimessa, jollaisia äskettäin perustettiin kiistellyn uuden lain nojalla.

Guantanamon muut 370 vankia ovat olleet samanlaisen arviointilautakunnan kuultavina. Lautakunnan edessä vangit ovat kahleissa eikä heillä ole asianajajaa.

Joissakin tapauksissa ulkopuoliset tarkkailijat ovat päässeet seuraamaan lautakunnan työtä, mutta huomenna alkavaan kuulemiseen ulkopuolisia ei päästetä mukaan.

- Yhdysvaltojen hallituksen tavoitteena on mahdollisimman suuri läpinäkyvyys, mutta kaikki tunnustavat uskoakseni, että nämä henkilöt ovat ainutlaatuisia ottaen huomioon heidän roolinsa terrorismioperaatioissa ja taisteluoperaatioissa amerikkalaisia joukkoja vastaan, sanoo Pentagonin tiedottaja Bryan Whitman.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.