Sotilasjohdolle oppia veteraaneilta

Isänmaallisuus, kaveriapu, oma taistelukokemus sekä miehityksen seuraukset nousevat tärkeimmiksi tekijöiksi, jotka ohjaavat sotaveteraanien mielestä käyttäytymistä taisteluissa. Veteraanien johtamiskokemuksista on valmistunut laaja kysely, jonka tuloksia aiotaan hyödyntää kriisi- ja sotilasjohtamisen koulutuksessa.

Suomen reserviupseeriliitto kysyi sotaveteraanien kokemuksia johtamisesta viime sotien ajalta. Kyselyyn vastasi yli 1 600 veteraania. Vastaajat arvioivat, mitkä tekijät vaikuttivat sotilaiden käyttäytymiseen taistelussa. Vastaajista 86 prosenttia piti mahdollisen miehityksen seurauksia erittäin tärkeinä taistelukäyttäytymisessä. Neljä viidesosaa piti erittäin tärkeänä myös isänmaallisuutta, isänmaanrakkautta ja maanpuolustustahtoa.

Kyselystä nousee esiin myös velvollisuus lähimpiä aseveljiä kohtaan. Kaveriapu oli tärkeää miehistölle, mutta vieläkin merkittävämpää aliupseereille ja upseereille. Veteraanit arvostavat kyselyn mukaan taistelukokemusta. Myös toverien ja esimiehen saama kuva vaikutti vastaajien mukaan taistelukäyttäytymiseen. Miehistöön kuuluvista vastaajista 76 prosenttia ei halunnut, että oma esimies pitäisi pelkurina ja käyttäytyi taistelussa sen mukaisesti. Lähes yhtä suuri painoarvo oli miehistölle kavereiden mielipiteillä.

Hyvä johtaja on peloton

Hyvän sotilasjohtajan tunnusmerkkejä ovat veteraanien mielestä rohkeus, pelottomuus, rauhallisuus ja pätevyys. Hyvä johtaja on myös oikeudenmukainen ja luotettava; huono johtaja taas pelkurimainen, turhantärkeä ja päättämätön.

Reserviupseeriliitto kysyi veteraanien kokemuksia kyselylomakkeella, joka julkaistiin neljässä eri veteraanilehdessä. Kyselyssä esitettiin 24 erilaista tekijää, joiden on arveltu voivan vaikuttaa sotilaiden käyttäytymiseen taistelussa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat