Mainos

Sotilaita suojaamaan Arevaa Nigerin uraanikaivoksilla

Ranska lähettää erikoisjoukkojaan suojelemaan valtio-omisteisen Arevan uraanintuotantolaitoksia Malin naapurimaassa Nigerissä.

Ranskalainen sotilaslähde vahvistaa viikkolehti Le Pointin uutisen, että erikoisjoukkoja on määrätty suojelemaan uraanikaivoksia Arlitissa ja Imourarenissa. Ranskan puolustusministeriö eikä Areva halunnut kommentoida asiaa uutistoimisto Reutersille.

Uhkaukset ranskalaisia kohteita vastaan Afrikassa ovat kasvaneet Ranskan päätettyä tukea Malin hallitusta sotilaallisesti pohjoista Malia hallinnassaan pitäviä islamisteja vastaan.

Ranska kattaa kolme neljäsosaa sähköntarpeestaan ydinvoimalla. Nigerissä vuosikymmeniä uraania kaivaneella Arevalla on maassa noin 2 700 työntekijää. Yhtiö on suurin yksittäinen investoija rutiköyhän maan kansantaloudessa.

Arevan tiedotuksen mukaan yhtiö on varautunut hyvin sitä kohtaaviin turvallisuusuhkiin.

Vuonna 2010 al-Qaida Pohjois-Afrikassa -järjestö (AQIM) sieppasi viisi ranskalaista työntekijää Arlitissa. Neljä heistä on yhä panttivankina.

Uusi järjestö haluaa rauhaa

Yksi Pohjoista Malia hallitsevista islamistiryhmittymistä sanoo olevansa valmis neuvotteluihin hallituksen kanssa.

Ansar Dine -järjestön entinen johtaja Alghabass Ag Intallah kertoo perustaneensa uuden järjestön, Azawadin islamilaisen liikkeen (MIA). Ansar Dine puolestaan on toiminut yhdessä Aqimin ja Mujwa-järjestön kanssa luodakseen Pohjois-Maliin sharian alla toimivan hallinnon.

Ag Intallahin mukaan MIA aikoo kamppailla Sahelin alueella asuvan tuaregi-kansan puolesta. Hän kertoo tavoittelevansa tuaregeille Pohjois-Maliin laajaa itsehallintoa, ei itsenäisyyttä.

Ag Intallah sanoo jo olleensa yhteydessä välittäjinä toimiviin Algeriaan ja Burkina Fasoon. Vielä ei ole tiedossa, kuinka moni taistelija on siirtynyt MIA:n riveihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.