Mainos

Sotilaiden sananvapauden rajoitukset poistetaan

Sotilaiden poliittisen sananvapauden kieltäminen poistetaan rikoslaista. Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen rikoslain muuttamisesta.

Taustalla on se, että vuonna 1995 voimaan tulleen perusoikeusuudistuksen jälkeen sotilaiden perusoikeuksia voidaan rajoittaa vain samoin perustein kuin muiden perusoikeuksia. Hallituksen esitys on osa 110 vuoden takaa olevan rikoslain kokonaisuudistusta. Uudistuksen kolmas vaihe tuli voimaan tämän vuoden alusta. Rikoslakiin on tehty lisäksi runsaasti pieniä osauudistuksia.

Yksi poikkeus sotilaiden poliittisessa toiminnassa on. Vastakaan puolustusvoimien kantahenkilöstöön kuuluva ei voi olla jäsenenä poliittisessa puolueessa tai sitä tukevassa yhdistyksessä. Kieltoa perustellaan sillä, että puolustusvoimien on kyettävä hoitamaan tehtävänsä poliittisista voimasuhteista riippumatta. Hallitusmuodon sen paremmin kuin Euroopan ihmisoikeussopimuksenkaan määräykset eivät estä tällaisia rajoituksia.

Hallitus esittää myös nykyistä ankarampia rangaistuksia vartiorikoksesta ja esimiesaseman väärinkäyttämisestä. Nykyisiä rangaistusasteikkoja ei pidetä riittävinä, koska vartiovelvollisuuden laiminlyömisellä voidaan aiheuttaa huomattavaa vahinkoa. Myös esimiesaseman väärinkäyttämisellä voidaan aiheuttaa tuntuvaa kärsimystä.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja