Mainos

Soten valinnanvapaus: "Kauhean keskeneräinen" vai "joukkoistamista"?

Lausuntokierroksella oleva sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapautta koskeva lakiluonnos on kerännyt osakseen kritiikkiä keskeneräisyydestä. Sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöystin mukaan asiapaperin kuuluukin tässä vaiheessa olla vielä kesken. 

Lähtikö lakiluonnos keskeneräisenä lausunnoille? 

– Eihän se valmis ollut. Mutta ei se ollut sen kummoisemmin keskeneräinen kuin mikään muukaan. Lausuntokierros järjestetään juuri sen takia, että siihen saadaan laajempaa näkemystä kuin suppean kirjoittajapiirin ajatus, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kertoo.

"Mietintöihin merkittäviä muutoksia"

Pöysti huomauttaa, että sellainenkin mietintö, joka näyttää valmiilta, ei välttämättä ole lähelläkään valmista. 

– Yksi tapa tehdä lainvalmistelua on se, että jossain työryhmässä hinkataan sellaista mietintöä aika pitkään ja sitten se näyttää valmiilta. Ne eivät valmiita ole. Niihin tehdään merkittäviä muutoksia kierroksen takia. 

Pöysti puhuukin mieluummin joukkoistamisesta kuin keskeneräisyydestä. 

– Olemme halunneet tuoda ratkaisuvaihtoehdot hyvin nopeasti avoimeen keskusteluun. Siitä puhutaan hienosti joukkoistamisesta ja laajasta avoimesta keskustelusta, mutta se on nyt kääntynyt jotenkin sellaiseksi haitaksi, niin että kauhean keskeneräistä olisi. Sen takia niitä lausuntokierroksia pidetään, että niillä vaikutetaan asioihin.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.