Soten möröt eduskunnan kauhisteltavina – "Keneen se mummo ottaa yhteyttä?"

Kiistelty sote-laki eduskuntaan 2:13

Kysymysmerkit ja kauhukuvat nousivat päärooliin, kun eduskunta aloitteli sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevan lakipaketin käsittelyä tiistaina. Lähetekeskustelussa kuului vahvasti, että uudistuksen toteutuksesta on vielä monta kohtaa auki.  

Oma kauhistelun kohteensa olivat viime viikolla julkisuuteen tuodut luvut kuntien tulevista sote-kustannuksista. Moni kansanedustaja tulkitsi, että kulunsa kurissa pitäneitä kuntia rangaistaan nousevilla kustannuksilla.  

-Omalle kotikunnalleni Porvoolle tämä merkitsee suuria lisälaskuja, on laskettu että 23 miljoonaa euroa. Mikä tarkoittaa sitä, että veroprosentti nousee 2,41 prosenttiyksikköä yli 22 prosenttiin, ja samanaikaisesti palvelut tulisivat heikkenemään, sanoi perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner.  

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) rauhoitteli lukujen kauhistelua sanoen, että todelliset maksuosuudet pystytään määrittelemään vasta myöhemmin.  

-Laskelmat eivät missään tapauksessa kerro koko totuutta yksittäisten kuntien tulevasta tilanteesta.  

Hän vakuutti, että kustannustehokkuuden parantuminen hyödyttää myös niitä kuntia, joille laskelmat näyttivät tuovan lisäkustannuksia.

Palvelut ja päätösvalta karkaavat?

Kustannuksien ohella kansanedustajia epäilyttää uudistuksen vaikutus palvelujen saatavuuteen ja lähidemokratiaan. Kauhukuva on, että matka lääkäriin pitenee samalla, kun kunnilta viedään sekä rahat että päätösvalta.  

Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne nosti esiin ihmisten tarpeen päästä kysymään palveluista ja vaikuttamaan niihin. Tähän asti osoite on ollut kuntapäättäjät, ja iso kysymys on, miten demokratia toteutuu vastaisuudessa.  

-Keneen se mummo ja pappa ottavat yhteyttä, johonkin sote-alueen kuntayhtymän päättäjään? Kalliorinne kysyi.  

Keskustan Aila Paloniemi oli huolissaan etenkin sosiaalipalvelujen järjestämisestä kaukana keskuksissa.   

-Saavatko ihmiset palveluita, vai joutuvatko he valittamisen kautta niitä jatkossa saamaan.  

Myös pienten kuntien rooli isojen sote-alueiden sisällä huolestuttaa. Moni kansanedustaja kysyi, jääkö pikkukunnille minkäänlaista sananvaltaa palveluihin, joita varten niiltä kerätään rahat isojen sote-alueiden käytettäviksi.  

-Meillä on paljon pieniä kuntia, ja soisi, että myös heidän äänensä tulisi kuuluville, sanoi lappilainen Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Kokoomus suree yksityisten kapeaa roolia

Kokoomus nosti esille toivettaan yksityisten tuottajien aseman vahvistamisesta ja asiakkaan valinnanvapauden lisäämisestä. Harri Jaskari katsoi, että todellinen valinnanvapaus olisi paras tapa kuunnella ihmisiä ja varmistaa vaikutusmahdollisuudet.  

-Tuntuu, että tässä mallissa raha seuraa potilasta siihen yhteen ainoaan paikkaan, kun ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, koska se meinataan monopolisoida.  

Tapani Mäkinen sanoi olevansa huolissaan erityisesti pienten ja keskisuurten asemasta mallissa, jossa hankinnoista vastaavat isot yksiköt.  

-Vanha perussääntö on se, että mitä suurempi hankintayksikkö, sitä suuremmat hankintakokonaisuudet. Suomalaisen pk-yrityksen tulevaisuus on kovin vaakalaudalla tässä yhteydessä.  

Lue myös:

    Uusimmat