Mainos

Sote-uudistus liikahti - vastuukunnat päärooliin

Hallitus saa tilaamansa mukaisen ehdotuksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta. Asiantuntijatyöryhmä on saanut valmiiksi ehdotuksensa sote-laiksi.

Ryhmä oli koolla tänään viimeistä kertaa. Ehdotus perustuu toimeksiannon mukaisesti vastuukuntamalliin.

Esitykseen jätettiin yksi eriävä mielipide. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen arvosteli esityksen valmistuneen keskeneräisenä. Epäselviksi jäivät hänen mukaansa sekä esityksen perustuslainmukaisuus että lain taloudelliset vaikutukset.

STT:n tietojen mukaan liitteeksi tuli lisäksi useita erilaisia kriittisiä "täydentäviksi lauselmiksi" kutsuttuja kannanottoja useilta eri tahoilta. Peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd.) torstaina jätettävässä saatekirjeessä tehdään kuitenkin selväksi, etteivät työlle asetetut reunaehdot ole olleet välttämättä kovin järkeviä. Työryhmälle annettiin tehtäväksi valmistella vastuukuntamalliin perustuva esitys.

-Valuvika oli toimeksiannossa, eräs ryhmän jäsen sanoo.

Hänen mukaansa työryhmän "henkinen mielipide" oli enemmän kallellaan nyt vaikeasti toteutettavaksi jätettyyn kuntayhtymämalliin. Lakiluonnoksen mukaan kuntayhtymämalli on mahdollinen, jos alueen keskuskunnan asukasluku on alle puolet koko alueen asukasluvusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on saanut tehtäväkseen valmistella torstaiksi uudistuksen vaikutuksista alustavan asiantuntija-arvion. Perusteellisempi arvio tehdään kevättalvella.

"Riitautuminen ei välttämätöntä" 

Työryhmästä arvioidaan, ettei asiantuntijoiden kritiikki välttämättä riitauta esitystä heti sen poliittisessa käsittelyssä hallituksessa. Jatkonäkymät riippuvat paljolti THL:n vaikutusarviosta ja hallituspuolueiden puheenjohtajien poliittisesta tahdosta ja suhtautumisesta asiaan. 

Kaavaillussa mallissa sosiaali- ja terveysalueen hallinto toteutetaan pääsääntöisesti vastuukuntamallilla. Siinä alueeseen kuuluvat kunnat osallistuvat toiminnan hallintoon vastuukunnassa olevan yhteisen toimielimen kautta. Mallista on löydetty kuntien itsehallintoon liittyviä perustuslaillisia ongelmia.

Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2015 alussa. Lain mukaiset sote-alueet olisi saatava muodostetuksi viimeistään vuoden 2017 alussa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.