Sote-uudistus lausuntokierrokselle – maksut ja lähipalvelut hiertävät

Kesän kynnyksellä aikaansaatu sote-sopu saa edelleen kiitosta kentällä, mutta nyt käynnistynyt lausuntokierros tuonee myös soraääniä.

Eniten tuntuu hiertävän raha: jatkossa kuntia laskutetaan sosiaali- ja terveyspalveluista nuppiluvun perusteella siten, että lasten ja vanhusten osuus väestöstä huomioidaan.

- Se ennaltaehkäisevä työ, mitä kunnissa on tehty sosiaali- ja terveysmenojen hillitsemiseksi, ei saa mitään palkitsemista. Oli tilanne mikä hyvänsä, kunnan maksuosuus on sama, moittii Sievin kunnanjohtaja Markku Koski.

Tällä hetkellä kuntien sote-menot vaihtelevat rajusti. Osa pystyy järjestämään palvelut noin 2 000 euron vuosihintaan per asukas, osa maksaa noin 5 000 euroa asukasta kohti. Uusi järjestelmä ei Kosken mukaan kannusta tehokkuuteen tai säästöihin entiseen malliin.

- Pitäisi olla palkitseva järjestelmä, niin kuin aikaisemmin oli. Eli jos kunta teki ennaltaehkäisevää työtä, niin kunnan maksuosuudet laskivat, jatkaa Koski.

Hänen mukaansa monet kunnat ovat satsanneet lasten, nuorten ja vanhusten sosiaali- ja terveyspalveluissa ennaltaehkäisyyn ja saaneet kustannukset pysymään kurissa.

- Voi kysyä, kannustaako uusi järjestelmä kuntia enää tähän, sanoo Koski.

Pääsääntöisesti uusi laki sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä saa kiitosta.

- Ainakin se tarkoittaa sitä, että erikoissairaanhoidon kalliita menoja voidaan Suomessa alentaa poistamalla päällekkäisyyksiä, uskoo Koski.

Pääsääntöisesti kiitosta

Pääsääntöisesti kunnat suitsuttavat uudistusta, koska se yhdistää sosiaali- ja terveystoimen ja helpottaa palveluketjujen syntymistä. Lähipalveluiden pysyminen on arvoitus, mutta niiden säilymiseen uskotaan yhä - viiden sote-alueen Suomessa.

- En usko, että lähipalvelut ovat tässä ensimmäisenä katoamassa, sanoo Jokilaaksojen peruspalvelukuntayhtymän terveyspalvelujohtaja Ilkka Luoma.

Hän arvioi, että maksuosuuksissa nousee esiin ainakin pari seikkaa.

- Harvaan asutut alueet ja pitkät etäisyydet nousevat varmaankin esiin lausunnoissa.

Kokkolan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Salminen pitää uudistusta historiallisena.

- Tässä on tietenkin uhkia, mutta erityisesti mahdollisuuksia. Vihdoinkin kuntalaiset saadaan yhdenvertaiseen asemaan palvelujen suhteen. Ja kun kaikki järjestetään optimaalisesti, säästöjäkin voi syntyä - tai ainakin kustannusten nousu saadaan taittumaan, uskoo Salminen.

Kuntien lausuntokierroksen jälkeen uusi sote-laki on tarkoitus saada eduskuntaan tämän syksyn aikana.

Lue myös:

    Uusimmat