Sote otti harppauksen eteenpäin - esitys uudesta mallista valmiina

Sote-uudistuksesta syntyi sopu 3:32

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi esityksen uudeksi sote-malliksi.

Valiokunnalla on siis nyt edellytykset lähettää uusi sote-malli-ehdotus perustuslakivaliokuntaan lausuntoa varten. 

On mahdollista, että vielä tämä eduskunta ehtii käsitellä asian. Malli on tiettävästi yksiportainen kuntayhtymämalli, ilman viittä sotealuetta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula kertoo MTV Uutisille, että soten eteen on tehty iso työ vuosien varrella.

-Yksitasoisessa kuntayhtymämallissa kunnat kuuluisivat vain yhteen kuntayhtymään, kun hallituksen esityksessä niitä olisi ollut kaksi: viisi sote-aluetta ja enintään 19 tuottamisesta vastaavaa kuntayhtymää.

-Yksitasoiseen malliin jäisivät vain 19 kuntayhtymää.  

-Perustuslakivaliokunta ottaa kantaa siihen, voidaanko sote-uudistus käsitellä tavallisena lakina. 

-Sen jälkeen asia palaa jälleen sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.  

STT

-Ennen kaikkea se iso asia on, että miten lääkäriin pääsee ja kuinka lähellä palvelut ovat ja miten erikoissairaanhoito järjestyy, toteaa Rehula.

Rehula uskoo, että uusi malli ehditään valmistella riittävän huolellisesti.

-Me olemme yrittäneet tehdä niin huolellista työtä kuin suinkin mahdollista ja se mihin ne voimat riittävät on arvioitavissa sitten ensinnäkin perustuslakivaliokunnassa. Ja toisekseen eduskunnan istuntokausi on päättymässä 14.3. Se on yksi takaraja sille, että mihin tässä valmistelussa ja päätöksenteossa pyritään.

Rehula ei lähde arvioimaan sitä, miten todennäköistä on Sote-uudistus ehdittäisiin saada eteenpäin vielä tällä vaalikaudella.

Lue myös:

    Uusimmat