Mainos

Sote-johtaja haluaa mummolle helpon tavan valittaa hoidosta – valinnanvapauslakiin parannuksia ja "turvatakeita"

2:00

Sosiaali- ja terveysuudistuksen projektijohtajan mukaan valinnanvapauden lakiluonnos tarvitsee vielä lukuisia parannuksia. Tuomas Pöysti sanoo, että lakiin tulee sisällyttää turvatakeet kansalaisten yhdenvertaisuuden toteutumisesta. 

– On perusteltuja epäilyksiä, että lakiluonnos ei nyt riittävällä tavalla anna turvatakeita siitä, että siellä Pihtiputaalla, Savukoskella, Helsingin keskustassa ja Jakomäessä saa sitten yhdenvertaisella, sisällöllisellä, tavalla näitä palveluita. Eli tämä yhdenvertaisuusasia on tässä kesken, tiivistää ongelman alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti

Pöysti pitää luonnosta keskeneräisenä ja sanoo, että muutoksia tarvitaan.

– Lakiesitykseen tarvitaan lisää säännöksiä siitä, että yhdenvertaisuus palveluiden saatavissa ja sisällössä turvataan. Se, että kaikkialla Suomessa ihmisillä on pääsy laadukkaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin – myös niillä alueilla, joissa markkinadynamiikka toimii heikommin.

2:34

Maakunnalle mahdollisuus käyttää ehtoja

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että markkinoilla "puhtaasti" olevan tarjonnan ohella maakunnalle annetaan lisää työkaluja. Tällainen työkalu Pöystin mukaan voi olla esimerkiksi puitesopimuskilpailu. 

– Maakunta voi asettaa ehtoja, jossa määritellään, että palvelutarjonnan pitää kattaa tietyt alueet. Samalla huolehditaan siitä, että kilpailuun ilmoittautuu sellaisia toimijoita, jotka voivat kattaa ne alueet.

Tarkemmat säädökset perustason palveluille

Alivaltiosihteerin mukaan nämä muutokset eivät yksin riitä.

– Lakiin tarvitaan omia säännöksiä siihen, jos palvelut eivät sisällöltään vastaa asetettua tasoa. Tarvitaan myös tarkempia säännöksiä siitä, mitä se perustason palvelu oikein on.

Pöystin mukaan sote-keskuksesta pitää saada apu "tavanomaisiin terveysvaivoihin", joita ovat ennaltaehkäisevät palvelut, neuvonta ja terveystarkastukset.

– Lisäksi sote-keskuksesta pitää saada, myös ilta-aikaan, yleisimpien sairauksien luotettava yleislääkärien johtama hoito – jos se ei ole erityisen vaativaa. Laissa tämä on kirjoitettu niin, että se ei avaudu isolle osaa kenttää. 

Lakiin helppo tapa valittaa

Pöysti lisäisi lakiin myöskin vaivattoman tavan valittaa palvelusta.

– Pihtiputaan mummolla pitää olla käytössään huomautusmenettely, jolla hän voi hyvin yksinkertaisella tavalla saattaa maakunnalle arvioitavaksi sen, että jos hän ei saanutkaan palveluntuottajalta sitä, mitä piti koki palvelun olevan.

Muutosjohtaja korostaa, että kyseessä ei olisi hallinto-oikeudellinen valitus, vaan reklamaatiomenettely. 

1:17

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.