Sotauutisointi pulmallista arabimedialle

Irakin sodan uutisointi aiheuttaa yllättävää päänvaivaa arabimedialle. Monet lehdet haluaisivat kirjoittaa puolueettomasti, mutta lukijat vaativat tiettyä puolueellisuutta ja arabimyönteisyyttä.

Jordanialaislehdet kertovat näyttävästi saman kuin länsimaisetkin: Saddam Husseinin hallinto on romahtanut ja sen vertauskuvana bagdadilaiset kaatoivat uusimman ja suurimman diktaattoria esittävän patsaan Bagdadin keskustassa.

Mutta arabilehtien muu sisältö poikkeaa vahvasti, varsinkin amerikkalais- ja brittilehdistä. Sodan pääosaan ovat nousseet harhalaukaukset, siviiliuhrit ja Irakin kansan hätä. Jordaniassa ollaan sitä mieltä, että amerikkalaismedia vääristelee totuutta:

Al-rai on Jordanian suurin päivälehti ja se ainakin yrittää olla puolueeton, jopa siinä määrin, että lukijakunta on hermostunut.

- Me käytämme amerikkalaisista ja briteistä sanaa liittouma. Lukijat haluaisivat, että puhuisimme tunkeutujista, kertoo lehden päätoimittaja George Hawatmeh.

Al-Jazeeran tapainen tv-kanava on vallannut paikkansa jordanialaisten kodeissa ja kahviloissa ja sen merkitys on kovia kokeneelle arabi-identiteetille suunnaton. Al-Jazeera kertoo asiat eri tavalla kuin esimerkiksi CNN, mutta jordanialaiset kaipaavat vieläkin tiukempaa arabinäkemystä. Niinpä päätoimittajan työ maassa, joka tasapainoilee avoimen amerikkalaisvihan ja hallituksen omaksuman USA:lle myötämielisemmän linjan välillä on hankalaa.

Useimmissa arabimaissa julkaisujen sisällön ratkaisee kuitenkin sensuuri, joka käy tarkkaan läpi lehtien sisällön ja karsii armotta artikkelit, jotka eivät vallanpitäjiä miellytä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat