Mainos

Sotauutisointi pulmallista arabimedialle

Irakin sodan uutisointi aiheuttaa yllättävää päänvaivaa arabimedialle. Monet lehdet haluaisivat kirjoittaa puolueettomasti, mutta lukijat vaativat tiettyä puolueellisuutta ja arabimyönteisyyttä.

Jordanialaislehdet kertovat näyttävästi saman kuin länsimaisetkin: Saddam Husseinin hallinto on romahtanut ja sen vertauskuvana bagdadilaiset kaatoivat uusimman ja suurimman diktaattoria esittävän patsaan Bagdadin keskustassa.

Mutta arabilehtien muu sisältö poikkeaa vahvasti, varsinkin amerikkalais- ja brittilehdistä. Sodan pääosaan ovat nousseet harhalaukaukset, siviiliuhrit ja Irakin kansan hätä. Jordaniassa ollaan sitä mieltä, että amerikkalaismedia vääristelee totuutta:

Al-rai on Jordanian suurin päivälehti ja se ainakin yrittää olla puolueeton, jopa siinä määrin, että lukijakunta on hermostunut.

- Me käytämme amerikkalaisista ja briteistä sanaa liittouma. Lukijat haluaisivat, että puhuisimme tunkeutujista, kertoo lehden päätoimittaja George Hawatmeh.

Al-Jazeeran tapainen tv-kanava on vallannut paikkansa jordanialaisten kodeissa ja kahviloissa ja sen merkitys on kovia kokeneelle arabi-identiteetille suunnaton. Al-Jazeera kertoo asiat eri tavalla kuin esimerkiksi CNN, mutta jordanialaiset kaipaavat vieläkin tiukempaa arabinäkemystä. Niinpä päätoimittajan työ maassa, joka tasapainoilee avoimen amerikkalaisvihan ja hallituksen omaksuman USA:lle myötämielisemmän linjan välillä on hankalaa.

Useimmissa arabimaissa julkaisujen sisällön ratkaisee kuitenkin sensuuri, joka käy tarkkaan läpi lehtien sisällön ja karsii armotta artikkelit, jotka eivät vallanpitäjiä miellytä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.