Mainos

Sotauutisoinnille risuja monilta suomalaisilta

Noin puolet suomalaisista kokee, etteivät he ole saaneet luotettavaa kuvaa Irakin sodasta tiedotusvälineiltä. Myös Irak-uutisoinnin määrä saa osakseen kritiikkiä.

Saddamin palatsi tulessa 21.3.2003

Tiedotusvälineiden uutisointi Irakin sodan tapahtumista saa risuja monilta suomalaisilta. Noin puolet suomalaisista kokee, että he eivät ole saaneet tiedostusvälineiltä luotettavaa kuvaa Irakin sodasta. Lisäksi yli puolet on sitä mieltä, että sodasta on uutisoitu medioissa liian paljon, kertoo Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan teettämä kyselytutkimus.

Monissa muissa maissa, esimerkiksi Hollannissa, Irakin sodasta uutisointi onkin selvästi vähäisempää kuin Suomessa.

"Hajanainen kuva"

Suomalaisten kritiikki Irak-uutisointia kohtaan ei hämmästytä journalistiikan professoria Ullamaija Kivikurua. Hänen mukaansa varsinkin sodan ensimmäisinä päivinä tiedostusvälineet antoivat erittäin hajanaisen kuvan tapahtumista.

- Ensimmäiset päivät olivat hetkellisiä tapahtumakuvauksia, jotka eivät liittyneet toisiinsa kovin selkeästi. Hajanaisuus on kuitenkin nyt parantunut ja mukaan on tullut pohdintaa ja taustoja, Kivikuru luonnehtii.

Toinen luotettavaan uutisointiin vaikuttava seikka on lähteiden yksipuolisuus. Kivikurun mukaan suurin osa sotauutisoinnista tulee suurten läntisten tiedostusvälineiden kautta.

- Voidaan kysyä, kuinka toisenlainen kuva syntyisi, jos mukana olisi nykyistä enemmän materiaalia Irakin ja arabien puolelta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.