Mainos

Sotatoimet Irakia vastaan jakavat mielipiteitä

Venäjä aikoo vastustaa Yhdysvaltain ja Britannian uutta päätöslauselmaehdotusta, vaikka Irakille annettavaa määräaikaa jatkettaisiin maaliskuun 17. päivästä eteenpäin, kertoi Venäjän varaulkoministeri Juri Fedotov tänään uutistoimisto Interfaxin mukaan.
Fedotov sanoi kuulleensa ehdotuksesta, jonka mukaan Irakille annettaisiin lisäaikaa suostua YK:n aseidenriisuntavaatimuksiin. Hän totesi kuitenkin, että Venäjä pitää edelleen uutta Irak-päätöslauselmaa tarpeettomana.

- Kansainvälisillä tarkastajilla on riittävän vahvat valtuudet päätöslauselmien 1441:n ja 1284:n nojalla, ja kansainvälisen yhteisön tehtävänä on auttaa heitä valtuuksien toimeenpanemisessa ja tarkastajien työn tehokkuuden takaamisessa, Venäjän varaulkoministeri sanoi.

Tanskalta tukea USA:lle ja Britannialle

Tanskan hallitus puolestaan tukee Yhdysvaltain ja Britannian päätöslauselmaehdotusta, jonka mukaan Irakille annettaisiin määräaika aseidenriisuntaan. Asiasta kertoo pääministeri Anders Fogh Rasmussen.

- Irakin on tullut aika noudattaa kansainvälisiä velvoitteitaan, Fogh Rasmussen painotti. Hänen mukaansa kissa ja hiiri -leikki on nyt ohi.

Pääministeri pitää myönteisenä sitä, että asetarkastuksissa on viime aikoina hieman edetty. Tämä ei kuitenkaan hänen mukaansa riitä.

- Irak tekee yhteistyötä vain vähän, vain painostuksen alla ja vain viime minuutilla, hän sanoo..

Fogh Rasmussenin mukaan YK:n arvovalta on vaarassa heiketä, ellei turvallisuusneuvosto hyväksy Yhdysvaltojen yhdessä Britannian ja Espanjan kanssa esittämää päätöslauselmaa.

Ruotsi tukee Ranskan ja Venäjän veto-aikeita

Ruotsi tukee Ranskan ja Venäjän aikeita kaataa veto-oikeudellaan toinen Irak-päätöslauselma YK:n turvallisuusneuvostossa. Ulkoministeri Anna Lindh sanoi tänään Ruotsin radion haastattelussa ymmärtävänsä sotatoimia vastustavan kaksikon linjaa.

- Olisin ajatellut samaan tapaan siinäkin tapauksessa, että Ruotsi olisi turvallisuusneuvostossa ja saisi mahdollisuuden äänestää (päätöslauselmaa) vastaan, Kroatiassa vieraileva Lindh sanoi.

Linhdhin mukaan Ruotsi on ollut koko ajan - tosin viime päivinä ehkä aiempaa painokkaammin - sitä mieltä, että asetarkastajille on annettava heidän tarpeelliseksi katsomansa aika Irakin riisumiseksi aseista rauhanomaisesti.

(MTV3-STT-AFP-Ritzau-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.