Sotasurma-arkisto avattiin Internetissä

Peräti 35 000 nimeä sisältävä suomalainen sotasurma-arkisto avattiin eilen Internetissä. Arkistoon on kerätty tietoja vuosien 1914-1922 sotauhreista.

Pääministeri Paavo Lipponen avasi eilen uuden sotasurma-arkiston Kansallisarkistossa.

Valtioneuvosto asetti sotaturmia selvittävän tutkimushankkeen vuonna 1998. Projektissa kartoitetaan vuosien 1914-1922 sotauhrien kohtaloita. Tallennustyö on edistynyt hyvin. Nimi- ja taustatietoja onkin kertynyt yli 35 000 sotasurmatapauksesta.

Tähän mennessä kerätyt tiedot julkaistiin eilen keskeneräisenä, sillä projektin vielä toimiessa odotetaan kansalaisilta täydentäviä tietoja. Lipposen mukaan Suomen sotasurmat -projekti antaa vuoden 1918 sisällissodan uhreille ensimmäisen kerran kasvot.

-Nuo uhrit eivät ole enää tuntematonta ja nimetöntä massaa niin kuin tähän asti on suurelta osin ollut, toteaa pääministeri.

Projektissa on pääasiassa on tutkittu kansalaissodassa kaatuneiden ja teloitettujen ihmisten vaiheita. Lisäksi kerätään tietoja muun muassa Saksan ja Venäjän armeijoissa kuolleista suomalaisista, Suomessa kaatuneista saksalaisista, ruotsalaisista ja venäläisistä sekä eri yhteyksissä Venäjällä ja Virossa kuolleista suomalaisista. Tiedot ovat pohjana uusille tutkimuksille.

Projektin puheenjohtaja, professori Heikki Ylikangas Suomen Akatemiasta korostaa arkiston tärkeyttä tutkimuksessa.

-Tärkein asia on se, että nyt on tutkimuksella erittäin hyvät lähtökohdat ja tutkimustahan tässä nimenomaan tarvitaan. Toinen taso on sitten tämä kansalaistaso eli ihmiset, jotka odottavat vastauksia ja hakevat niitä, sanoo Ylikangas.

Nimitiedoston täydentäminen jatkuu edelleen ja kansalaisilta odotetaan lisätietoja projektin täydentämiseksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat