Sotaromusta kiistaa Lapissa

Vanhan sotamateriaalin kerääminen luonnosta aiheuttaa kiistaa Lapissa.

Saksalaisten toisessa maailmansodassa luontoon jättämä vanha sotamateriaali on herättänyt kiistaa Lapissa. Useat tahot ovat vastustaneet tämän niinsanotun sotaromun keräämistä luonnosta. Heidän mukaan se pitäisi museoida osana suomalaista sotahistoriaa.

Pidä Lappi siistinä-yhdistys sen sijaan kerää ja on kerännyt romua, joka heidän mielestään ei kuulu Lapin luontoon. Metsähallitus ja Inarin kunta eivät vastusta romun keräämistä. Metsässä oleva sotaromu on puolustusvoimien omaisuutta ja sen kerääminen on luvanvaraista.

-Joku väittää, että se on kulttuurihistoriaa. Minun käsittääkseni tässä ei ole mitään kulttuurihistoriaa. Sen minä ymmärrän, että jätetään rakenteet ja linnoitteet ehjäksi tuonne, mutta tällä ruostuvalla sälällä ei ole mitään merkitystä siellä, sanoo erityisasiantuntija Markku Ylivaara Pidä Lappi Siistinä ry:stä.

-Lapinsota oli erittäin tärkeä vaihe suomen historiassa sen sodan käymällä suomi piti itsenäisyytensä, toteaa puolestaan varapuheenjohtaja Jari Leskinen Sotahistoriallisesta seurasta.

Maastossa on edelleen nähtävillä selkeitä merkkejä sota-aikasesta toiminnasta.

Kaamasen alueelta sotamateriaalia vielä löytyy, ja siksi museohankkeen puolustajien mukaan museon paikka juuri on täällä.

-Kyllä sitä paljon vielä on nimenomaan juuri tällä alueella, koska käsivarren alue on sodan jälkeen pitkälti tyhjennetty metallin takia. Voisi sanoa, että tämä Kaamasen alue on paras jäljelle jäänyt alue, Leskinen kertoo.

Lapissa oli sotaikana noin 250 000 saksalaista sotilasta. Sotaromua on kerätty kolmena kesänä peräkkäin viikonmittaisilla leireillä. Talteen kerätty rautaromu menee uusiokkäyttöön.

Luonnosta löytyy myös vielä räjähtämättömiä vaarallisia ammuksia, jotka löydön jälkeen merkitään ja hävitetään turvallisesti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat