Mainos

Sotalapsi-näytelmä kertaa suomalaislasten kipeitä vaiheita

Suomesta lähetettiin sotavuosina 80 000 lasta Pohjoismaihin. Vasta viime vuosina nämä sotalapset ovat kertoneet kokemuksistaan. Porin teatterissa saa tänään ensi-iltansa Saara-sotalapsi -näytelmä, jonka kirjoittaja, näyttelijä Ritva Tuutti lähetettiin itse 5-vuotiaana Ruotsiin sodan jaloista.

Sotalapsen muistoissa on monta eroa ja itkua. Ensin lähtö Suomesta omien vanhempien luota, sitten sopeutuminen vieraaseen maahan ja muutaman vuoden jälkeen ero uusista läheisistä. Ritva Tuutti lähti sotalapseksi Viipurin Porkansaaresta viisivuotiaana ja mieleen jäi monta surullista hetkeä. 80-tuhannen sotalapsen kohtalo Ruotsissa ei ollut aina niin ruusuinen. Hyviin perheisiin pääsivät nätit tytöt ja pikkupojat. Muille perustettiin lastenkoteja. Moni joutui erilleen muista suomalaisista ja ruotsalaistui.

Pienet ihmiset sodan jaloissa saivat pysyvät arvet sieluunsa. Vasta viime vuosina sotalapset ovat kertoneet kokemuksistaan laajemmin. Tommi Auvisen ohjaaman näytelmän toivotaan osaltaa auttavan kipeidenkin muistojen välittämisessä nuoremmille. Vaikuttava esitys on hieman kuvaelmanoloinen, mutta vähäeleisyydessään ja koruttomuudessaan se herättää katsomossa paatuneimmankin sydämen.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.