Mainos

Sotakirja Berliinin valtauksesta suututtaa Venäjää

Neuvostoarmeijan karkean väkivallan paljastaminen toisen maailmansodan loppuvaiheessa on suututtanut Venäjää. Brittikirjailija Antony Beevorin historiallinen kirja Berliinin valtauksesta on leimattu Venäjällä valheeksi ja loanheitoksi. Beevorin mielestä kansakunnan on kuitenkin elintärkeää kohdata myös menneisyytensä pimeimmät puolet.

Brittiläinen kirjailija Antony Beevor on lukenut virallisia raportteja sotarintamalta, yksityisiä kirjeitä ja päiväkirjoja, myös saksalaisia, ranskalaisia ja ruotsalaisia lähteitä. Kirjailijan mielestä Berliinin valtaus vuonna 1945 jäi maailman historiaan, koska se oli suurin joukkoraiskaus sodankäynnin historiassa. Antony Beevor vuodattaa lukijalleen yksityiskohtaisia hirmutekoja, brutaaleja raiskauksia, raakalaismaista väkivaltaa. Neuvostoarmeijalla oli vapaus tehdä saksalaissiviileille mitä tahansa - Stalinin hiljaisella suostumuksella. Paljastukset on tuomittu Venäjällä jyrkästi.
- Venäjän suurlähettiläs Lontoossa sanoi sitä valheeksi, loanheitoksi ja puna-armeijan häpäisemiseksi. Venäläisten omassa mielessä sota oli suuri, isänmaallinen sota. Kun muut neuvostohedelmät on riistetty, sitä ei haluta häväistä. Venäjän on hyvin vaikea kohdata oman menneisyytensä kauhutekoja. Saksallakin oli suuria vaikeuksia kohdata oman menneisyytensä kauhuja kunnes se oli saanut talousihmeensä, kertoo Beevor.

Beevor ei halua, monen sotahistorioitsijan tapaan, antaa moraalisia tuomioita, vaan tarjoaa pikkutarkkaa historiaa kansakunnan terapian työkaluksi.
- Kansakunnalle on elintärkeää kohdata oma menneisyytensä. Historia on tärkeää juuri siksi, että ellei voi olla rehellinen omasta menneissyydestään, ei voi olla rehellinen nykyisyydestä eikä suunnitella tulevaa, kirjailija perustelee.

Beevorin mielestä isiemme sotien kauhuista lukeminen ja puhuminen vähentää nuorison väkivaltaa, uusnatsien ja muiden ääriliikkeiden ihailua.
- On liian vaarallista antaa elokuvissa, videoissa ja elektroniikkapeleissä kuva, että valta on viehättävää. Täytyy näyttää vallan kaatuminenkin, siksi kolmannen valtakunnan loppu on niin tärkeä.

Kirja neuvostoarmeijan hirmuteoista ilmestyy venäjäksi ensi helmikuussa.
(MTV3)

(Kymmenen uutiset 23.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.