Sotaa vastaan marssittiin jälleen

Sodan vastaiset mielenosoitukset ovat yltyneet eri puolilla maailmaa. Myös Suomessa on osoitettu mieltä.

Jopa 20000 ihmistä osoitti mieltään Helsingissä Irakin sotaa vastaan iltapäivällä. Rautatientorille kokoontunut väkijoukko vaati sodan lopettamista ja rangaistusta Yhdysvaltain presidentille George W. Bushille. Sotaa pidettiin puheissa ja yleisön parissa epäoikeudenmukaisena siirtona, jonka syytä haettiin ensisijaisesti taloudellisista intresseistä.

-Bush haluaa irakilaisten öljyn, kommenteissa pääteltiin.

Rautatientorilta väkijoukko marssi Senaatintorille. Poliisi kehotti muun muassa laivaan menijöitä välttämään ruuhkautunutta keskustan aluetta.

Rauhan puolesta marssittiin myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Turussa mielenosoitus keräsi paikalle tuhansia ihmisiä.

Mieltä osoitettu myös ympäri maailman

Sodan vastaiset mielenosoitukset ovat yltyneet eri puolilla maailmaa. Irakin sodanvastaisia mielenilmauksia on jatkettu muun muassa Australiassa, Thaimaassa, Uudessa-Seelannissa, Etelä-Koreassa, Intiassa ja Indonesiassa.

Lontoossa mielenosoitukseen kerääntyi satoja tuhansia ihmisiä. Heillä kaikilla oli sama viesti hallitukselle: Sota pitää lopettaa. Sodan vastustajat eivät puolusta Saddamia, vaan suurin osa heistä haluaa, että Irak pääsee eroon johtajastaan. He eivät hyväksy USA:n ja Britannian tapaa vaihtaa vallanpitäjiä Irakissa.

Vielä muutama viikko sitten jopa 90 prosenttia briteistä vastusti sotaa, jos siihen ei saada lupaa YK:n turvallisuusneuvostolta. Yleinen mielipide on ollut kääntymässä, mutta tämän päivän mielenosoitukset olivat hyvä muistutus hallitukselle siitä, että ison osa kansasta on yhä tiukasti voimankäyttöä vastaan.

Sadattuhannet marssivat Yhdysvalloissa

Myös Yhdysvaltain suurimmissa kaupungeissa järjestettiin laajoja sodanvastaisia mielenosoituksia. New Yorkissa marssille osallistui arviolta jopa satatuhatta ihmistä, ja marssi ulottui kaupungin keskustassa ainakin 20 korttelin alueelle. Mielenosoitus oli silminnäkijöiden mukaan rauhallinen eikä pidätyksiä tehty.

Atlantassa oli laajoja ja äänekkäitä mielenilmauksia, samoin Chicagossa. Atlantassa protestit keskittyivät osin CNN:n päämajan ympärille. Mielenosoittajien mukaan uutisyhtiö on ollut uutisoinnissaan selvästi sodan puolella.

Chicagossa marssivat myös sodan puolustajat, jotka halusivat osittaa tukeaan sodassa oleville amerikkalaisjoukoille.

Marsseja pidettiin myös jo kolmatta päivää Los Angelesissa ja Washingtonissa. Washingtonissa Valkoisen talon ympärille keskittyneet mielenosoitukset olivat rauhanomaisia. Tämän varmistivat myös paikalla olleet varsin voimakkaat poliisijoukot.

Joidenkin arvioiden mukaan sodanvastainen liike maassa on pian samaa luokkaa kuin Vietnamin sodan aikaan.

(MTV3-STT)

Katso myös Veli-Jorma Juuselan juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 22.03.2003)

Lue myös:

    Uusimmat