Mainos

Sosnovyi Borin ydinvoimalan palokunta retuperällä

Venäläisen Sosnovyi Borin ydinvoimalaitoksen palontorjunta on alkeellisella tasolla. Kalusto on vanhanaikaista ja palomiesten ammattitaito kehno.

Suomenlahden rannalla sijaitsevan Sosnovyi Borin ydinvoimalaitoksen palontorjunta on heikoissa kantimissa. Laitoksen palokunnan laitteet ovat niin vanhanaikaisia, että savusukellus tuskin onnistuu. Myös palomiesten ammattitaito epäilyttää, koska vaihtuvuus on suuri erittäin pienen palkan vuoksi.

Paloaseman suurin heikkous on savusukellus. Happilaitteet ovat jo niin vanhoja ettei niihin saa enää varaosia. Suomen palokunnissa happilaitteita ei enää käytetä, koska niillä ei voi mennä kuumiin tiloihin.

Paloasemalla on saanut hankituksi kymmenen uutta paineilmalaitetta, jollaisia Loviisan ydinvoimalassa on peräti 40. Mutta uusia laitteita ei voi kuitenkaan käyttää, koska paloasemalla ei ole paineilmapullojen täyttöön tarvittavaa kompressoria. Näin siitäkin huolimatta että savusukellus on oleellinen osa ydinvoimalan palontorjuntaa.

- Ydinvoimalassa on paljon maanalaisia tiloja. Siksi työhömme kuuluu paljon happilaitteilla työskentelyä, palomies Roman Brankevits Sosnovyi Borin paloasemalta kertoo.

Palomiesten ammattitaito epäilyttää myöskin koska pienen palkan vuoksi palomiesten vaihtuvuus on suurta. Keskipalkka jää alla sadan euron.

Paloaseman ahdinko johtuu siitä että ydinvoimala on jo pitkään laiminlyönyt paloaseman rahoituksen. Suomi antoi vuonna 1994 materiaalista apua paloasemalle. Nyt kuitenkin rahahanat pysynevät kiinni.

- Ei me varmasti mitään materiaalista apua aiota jatkaa. Kyllä me ollaan katsottu, että heillä on itsellään rahaa ihan riittävästi, pääjohtaja Jukka Laaksonen säteilyturvakeskukselta kertoo.

Säteilyturvakeskus lupaa kuitenkin harkita esimerkiksi kompressorin lahjoittamista ydinvoimalan palokunnalle.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.03.2004)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja