Mainos

Sosnovyi Borin ydinvoimala hakee jatkoaikaa

Suomenlahden etelärannalla sijaitseva Sosnovyi Borin ydinvoimala hakee jatkolupaa 15 vuodeksi. Peruskorjattavassa laitoksessa on rakenteeltaan samanlaiset reaktorit kuin Tshernobylin vuonna 1986 tuhoutuneessa voimalassa.

Suomenlahden etelärannalla sijaitseva Sosnovyi Borin ydinvoimala hakee lupaa jatkaa toimintaansa vielä 15 vuotta. Ikääntyneen voimalan turvallisuuden takaamiseksi on tehty laajat parannussuunnitelmat, joilla on Säteilyturvakeskuksen (STUK) tuki takanaan.

Laitoksen tarvitsemat muutostyöt on määritelty kansainvälisten asiantuntijoiden avulla. Perinpohjaista ja vuosia kestänyttä analyysiä oli tekemässä suomalais-, ruotsalais-, yhdysvaltalais- ja brittiasiantuntijoita.

Viime vuosina voimalan kylkeen on jo rakennettu kokonaan uudet rakennukset, jotka on varustettu ylimääräisillä reaktorin jäähdyttämiseen pystyvillä järjestelmillä ja varavoimageneraattoreilla. -Muutostöitä jatketaan niin, että reaktorin pysäyttäminen varmistetaan. Suunnitelmissa on pikasammutukseen toinen erillinen ja täysin riippumaton järjestelmä, kuvailee STUK:in pääjohtaja Jukka Laaksonen.

Vaikka Sosnovyi Borin korjaushankkeet ovat tähän mennessä edenneet hitaasti, vaikuttaa hankkeisiin nyt löytyvän rahaa. Sähkönostajat ovat alkaneet maksaa laskunsa ajoissa ja Venäjän voimalayhtiöiden yhdistyminen näyttää tuoneen Leningradin alueen voimalaitokselle paremman rahoitusaseman.

-On kokonaisuudessaan tärkeämpää, että laitokset saadaan parempaan kuntoon kuin missä ne ovat olleet. Kun turvallisuusanalyysit laadittiin avoimessa ilmapiirissä, ei ajatus muutostöiden jälkeisestä jatkoajasta huolestuta, Laaksonen summaa.

Venäjän ydinturvallisuusviranomaisen GANin odotetaan päättävän Sosnovyi Borin jatkokaudesta joulukuussa. Mikäli lupa heltiää, voimala ajetaan muutostöiden ajaksi alas.

Sosnovyi Borin ykkösyksikkö täyttää vuoden loppuun mennessä 30 vuotta. Laitoksessa on perusrakenteeltaan samanlaiset reaktorit kuin Tshernobylin onnettomuudessa vuonna 1986 tuhoutuneessa laitoksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.