Mainos

Sosnovyi Bor painii velkojen kanssa

Suomenlahden etelärannalla sijaitseva Sosnovyi Borin ydinvoimala kärsii ankarasta rahapulasta. Noin sadan kilomerin päässä Kotkasta sijaitsevan ydinvoimalan neljästä reaktorista kolme seisoo korjausten takia.

Talousahdinko on pitkittänyt kakkos- ja kolmosreaktorin remontteja ja niitä varten tarvittavan ydinpolttoaineen hankkimista on jouduttu lykkäämään.
-Turvallisuudesta ei ole kuitenkaan tingitty. Uskokaa tai älkää, turvallisuus on kaikesta huolimatta etusijalla, vakuutti voimalan pääinsinööri Juri Garusov Pietarissa.

Hänen kantaansa yhtyy voimalaa vakituisesti vahtivan Venäjän ydinturvallisuusviraston Gosatomnazorin Sosnovyi Borin paikallisyksikön päällikkö Artur Petrov. Tuorein talouskriisi ei ole hänen mukaansa vaikuttanut laitoksen turvallisuuteen.
-Emme anna käyttölupaa reaktoreille, ennen kuin huolto on hoidettu asianmukaisesti, Helsingistä tavoitettu Petrov sanoi torstaina.

Maksurästit pahenevat

Ydinvoimalan kassa ammottaa tyhjyyttään, koska sähkönkäyttäjät eivät maksa laskujaan.
-Saamme vain seitsemän prosenttia toimittamamme energian hinnasta rahana. Samaan aikaan 11 prosenttia tuloista pitäisi maksaa työntekijöille palkkoina, Garusov kertoi keskiviikkona.

Tilanne on pahentunut viime viikkoina, kun Venäjän talouskriisi on iskenyt pankkien väliseen maksuliikenteeseen, ja mm. palkkarästit ovat kasvaneet. Garusovin mukaan työntekijät ovat hyväksyneet palkkojen viivästymisen toistaiseksi suuremmitta nurinoitta.
-Aiemmin palkat maksettiin kahden kolmen viikon viipeellä. Nyt elokuun palkat tulevat maksuun ensi viikolla.

Suuret sähkönkäyttäjät - niiden joukossa Pietarin sähkölaitos Lenenergo - ovat velkaa ydinvoimalalle reilut 380 miljoonaa ruplaa. Voimalayhtiöllä on puolestaan mm. vero- ja eläkemaksuvelkoja jotakuinkin saman verran.
-Tilanne on suunnilleen tasoissa, Garusov sanoi.

Käräjöintikierre

Hankalasta rahatilanteesta on sukeutunut myös oikeudellinen ongelma, joka on siivittänyt puheita voimalan "vararikosta". Valtion viranomaiset ovat kovistelleet voimalayhtiötä sen maksurästien takia, ja yhtiö on puolestaan pyrkinyt tuloksetta perimään saaviaan oikeusteitse.
-Kaksi vuotta sitten voitimme oikeudessa jutun Lenenergoa vastaan. Oikeus velvoitti Lenenergon maksamaan (silloisen rahanarvon mukaisen) noin 250 miljardin ruplan velan, mutta tähän päivään mennessä emme ole saanet ruplaakaan. Tämänhetkiset maksut Lenenergo kyllä hoitaa, Garusov sanoi.

Ydinvoimala aikoo lähiaikoina nostaa saataviaan koskevat oikeusjutut paria muuta alueellista sähkölaitosta vastaan. Voimalan neljästä Tshernobyl-tyyppisestä reaktorista toimii tällä hetkellä vanhin vuonna 1973 käyttöönotettu yksikkö, jota korjattiin kahteen otteeseen Tshernobylin onnettomuuden jälkeen. Vuonna 1975 ja 1979 vuonna käyttöönotetut kakkos- ja kolmosreaktori odottavat polttoainetta, ja nuorin, vuonna 1981, käyttöönotettu reaktori on ajettu alas peruskorjausta varten.

Garusov uskoo, että kakkos- ja kolmosreaktorit saadaan käyntiin parin viikon kuluttua, jos ja kun Moskovan lähellä sijaitseva Elektrostal-yhtiö toimittaa voimalaan ydinpolttoainetta. Polttoainetoimitus on viivästynyt, kun voimalayhtiö ei löytänyt varoja Elektrostalin vaatimaan etukäteismaksuun, joka on kymmenes koko toimituksen hinnasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.