Mainos

Sosialistit nousussa Bulgariassa

Bulgariassa on pidetty maan historian ensimmäiset eurovaalit. Bulgaria saa 18 edustajaa EU:n parlamenttiin.

Bulgarian hallitseva sosialistinen puolue on ovensuukyselyjen mukaan saamassa eniten edustajia EU:n parlamenttiin tänään pidetyissä vaaleissa. Toiseksi eniten ääniä oli luvassa oppositiossa olevalle uudelle oikeistolaiselle ryhmittymälle GERB:lle.

GERB:n vaalikampanjassa oli keskeisellä sijalla korruptionvastainen toiminta. Hallituspuolue sosialisteja taas on ravistellut korruptioskandaali.

Alpha Research -tutkimuslaitoksen kysely ennakoi sosialisteille vajaata 24:ää prosenttia äänistä ja Sofian pormestarin Boiko Borisovin johtamalle GERB:lle 22:ta prosenttia.

Turkkilaisperäisen väestön puolue MRF oli saamassa yli 18 prosenttia äänistä. Puolue on hallituksessa.

Niin ikään hallituksessa olevalle keskustalaiselle, entisen kuninkaan Simeon Saxe-Coburgin NMS-puolueelle kysely lupasi vain runsasta kuutta prosenttia äänistä.

Bulgarialaiset äänestivät ensimmäistä kertaa eurovaaleissa. Vuoden alussa EU:hun liittynyt Bulgaria saa 18 edustajaa EU:n parlamenttiin.

- Annoin ääneni sosialisteille, sanoi 61-vuotias opettaja Violeta Atanasova Sofiassa.

- On totta, että korruptio rehottaa, mutta olen nähnyt hallituksia, jotka ovat olleet nykyistä pahempia.

Selvitysten mukaan korruptioon uppoaa miljoonia euroja vuodessa, ja samanaikaisesti monilta bulgarialaisilta puuttuvat yhteiskunnan peruspalvelut. Lahjontaan osallistuvia ei ole aina edes rangaistu.

Nykyhallitusta syytetään lahjusskandaalista, johon on osallisena mm. talousministeri. Oikeuslaitosta syytetään siitä, ettei se ole saanut mafiapomoja ja lahjusten ottoon syyllistyneitä virkamiehiä telkien taakse.

Bulgariassa tehtiin laajoja uudistuksia ja pyrittiin kitkemään korruptiota ennen EU:hun liittymistä, mutta EU vaatii tehostetumpaa toimintaa korruption poistamiseksi. EU julkistaa selvityksensä Bulgarian onnistumisesta 27. kesäkuuta.

Jotkut EU-diplomaatit sanovat, että Bulgaria ja sen naapurimaa Romania otettiin EU:n jäseniksi liian nopeasti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.