Sosialistit juhlivat vaalivoittoa Kreikassa

Kreikan entinen ulkoministeri ja oppositiossa olevan Pasok-puolueen johtaja George Papandreou on julistautunut Kreikan parlamenttivaalien voittajaksi.

- Seisomme tässä yhdistyneinä ennen suurta vastuuta, johon sitoudumme. Johon sitoudun, Papandreou sanoi kannattajilleen puolueensa päämajan edustalla Ateenassa.

Papandreoun johtama Pasok on alustavien tulosten mukaan saamassa noin 44 prosenttia äänistä eli 160 edustajaa 300-paikkaiseen parlamenttiin. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että puolueella olisi parlamentissa enemmistö ja se voisi muodostaa maahan uuden hallituksen yksinään.

Kun äänistä on laskettu 90 prosenttia, valtaapitävät konservatiivit olivat saamassa noin 34 prosenttia äänistä.

Kreikassa järjestettiin ennenaikaiset parlamenttivaalit, kun taloussotkut ja korruptioepäilyt söivät konservatiivihallituksen suosiota.

Konservatiivien johtaja tunnusti tappion

Istuva pääministeri Kostas Karamanlis tunnusti jo ensimmäisten tulosten jälkeen vaalitappionsa. Heti tämän jälkeen hän ilmoitti väistyvänsä syrjään Uusi Demokratia -puolueensa johdosta.

- Ainoa mahdollinen ja rehellinen liike minulta on, että otan vastuun vaalituloksesta ja käynnistän toimet uuden puoluejohtajan valinnasta, Karamanlis sanoi tv-puheessaan.

Hän haluaa puoluekokouksen koolle kuukauden sisällä.

- On itsestäänselvää, etten voi olla ehdokkaana, hän totesi. Väistyvä johtohahmo aikoo kuitenkin pysyä yhä puolueensa toiminnassa mukaana ja tukea seuraajaansa.

Konservatiivien Uusi Demokratia -puolue kärsi parlamenttivaaleissa yhden pahimmista takaiskuistaan puolueen 35-vuotisen historian aikana.

Konservatiivit epäonnistuivat

Taloussotkut ja korruptioepäilyt söivät suosiota Karamanlisin hallitukselta, jolla oli vain horjuva tuki parlamentissa. Asemansa vahvistamiseksi pääministeri päätyikin viime kuussa järjestämään ennenaikaiset vaalit.

Karamanlisin uhkapeli kuitenkin epäonnistui, ja konservatiiveihin kyllästynyt kansa antoi tukensa oppositiolle.

Kreikassa onkin tilausta vahvalle hallitukselle, sillä tulevalla hallituksella on edessään valtava urakka maan surkean taloustilanteen paikkaamisessa. Kreikka on vajoamassa taantumaan, budjetti on roimasti alijäämäinen, velkataakka valtava ja työttömyys kasvussa.

Euroopan unioni on uhannut Kreikkaa jopa kurinpitotoimilla, ellei se korjaa tilannetta. Pääpuolueiden reseptit olivat täysin päinvastaiset: konservatiivit olisivat halunneet jäädyttää palkat sekä eläkkeet ja jatkaa yksityistämistä, sosialistit taas suunnittelevat nostavansa rikkaiden veroja ja korottavansa julkisen sektorin palkkoja kulutuksen lisäämiseksi.

(MTV3-AFP-STT)

Lue myös:

    Uusimmat