Mainos

Sosialistit haluavat EU:n ulkoministerin paikan - Rehnin asema heikkeni

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoo, että EU:n huippukokoukseen osallistuneen sosialistiministerit ovat vahvistaneet sosialistien haluavan nimen omaan ulkoministerin paikan. Vanhanen kuitenkin korostaa, että ketään henkilöä ei ole tehtävään tarjottu. Sosialistien ratkaisu heikentää merkittävästi liberaaleihin kuuluvan komissaari Olli Rehnin (kesk.) mahdollisuuksia nousta ulkoministeriksi.

Liberaaliryhmään kuuluva Vanhanen katsoo, että hänen omalle Eurooppa-tason poliittiselle perheelleen eli liberaaleille kuuluu toinen EU:n huippupaikoista. Ja toinen sosialistien ja demarin ryhmälle.

Vanhasen mukaan konservatiivit eivät ole niin ylivoimaisen suurin ryhmä Euroopassa, että heidän pitäisi saada EU:n neljästä huipputehtävästä kolme. Sekä Euroopan komission että parlamentin johtoon on juuri nimitetty konservatiivi

- Ei tämä ole vielä loppuun asti pelattu. Liberaaleilla on ensisijainen intressi ulkoministerin tehtävään, johon meillä on vahva suomalaisehdokas, Vanhanen sanoo.

Nimiruletti pyörii kulisseissa

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Euroopan huippukokouksen käytäväpuheet kuulostavat suomalaisnäkökulmasta tällä hetkellä heikolta.

- Juuri nyt tänään perjantaina näyttäisi siltä, että presidentin tehtävä menisi EPP:lle ja ulkoministerin paikka sosialisteille, Stubb analysoi.

Jos jako menee näin, Rehnin lisäksi myös presidentin paikalle tarjolla olevat suomalaisdemarit putoavat pelistä. He kuuluvat Euroopan sosialistien ja demareiden ryhmään, mutta heitä on ehdotettu presidentiksi eikä ulkoministeriksi.

EU:n poliittiset perheet

EPP eli konservatiivit ovat Euroopan parlamentin suurin ryhmä, johon Suomesta kuuluvat kokoomuksen ja kristillisten mepit. Euroopan maiden johtajista noin puolet on konservatiiveja eli heillä on huippukokouksessa selvä enemmistö. Tähän poliittiseen perheeseen niin ikään kuuluvan Stubbin mielestä olisikin luontevaa, että konservatiivipääministerit haluisivat huippukokousten puheenjohtajaksi mieluummin yhden omistaan kuin sosialistin.

Sosialistit ja sosiaalidemokraatit ovat Euroopan toiseksi vahvin poliittinen ryhmä. On selvää, että he saavat joko presidentin tai ulkoministerin paikan. Suomesta siis demarit kuuluvat tähän joukkoon.

Sosialistit on syytä pitää tyytyväisinä jo siitäkin syystä, että muuten ryhmän europarlamentaarikot heittäytyvät hankalaksi, ja se vaikeuttaisi muun muassa tulevan komission nimitystä.

Liberaalit ovat EU:n kolmanneksi suurin poliittinen perhe. Suomesta mukana on keskustapuolue ja Rkp.

Ratkaisu marraskuussa

Jos Tsekki vahvistaa EU:ta uudistavan Lissabonin sopimuksen nopeasti, EU:n presidentti ja ulkoministeri saadaan nimitettyä jo marraskuun alkupuolella. Ennen sitä tilanne voi muuttua vielä moneen kertaan, ja suomalainenkin saattaa lopulta nousta johtotehtävään.

Alunperin nimitykset piti tehdä tässä huippukokouksessa, ja uuden komission salkkujaonkin piti olla selvä

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.