Mainos

Sosialisteille tulossa selvä voitto Espanjassa

Espanjan sosialistinen hallituspuolue on julistautunut parlamenttivaalien voittajaksi. Voitto tietää Jose Luis Rodriguez Zapaterolle toista nelivuotiskautta pääministerinä. Sosialistit ovat tulosennusteiden mukaan saamassa noin 170 paikkaa 350-jäseniseen parlamentin alahuoneeseen. Ehdottomaan enemmistöön tarvittaisiin 176 paikkaa.

Oikeistolainen kansanpuolue näyttää jäävän noin 150 paikkaan eli lähes entiseen edustajalukuunsa.

Neljä vuotta sitten äänestysvilkkauden nousu ennätyskorkealle siivitti Zapateron voittoon Madridin verisen pommi-iskun jälkeen. Äänestysvilkkaus nousi väliaikatietojen mukaan tälläkin kertaa lähelle edellisvaalien lukemia.

Vaaleihin murhan varjossa

Vaalipäivää varjosti veriteko, kun sosialistiaktivisti ammuttiin kuoliaaksi kotinsa edustalla baskialueen sydämessä Mondragonissa perjantaina. Sekä hallitus että oppositio syyttävät murhasta baskiseparatistijärjestö Etaa.

Mondragonissa moni äänestäjä lähti vaaliuurnille piittaamatta Etan vaaliboikottikehotuksista. - Meidän on äänestettävä opettaaksemme terroristeille läksy, sanoi Jose Angel, joka oli murhatun Isaias Carrasco ystävä lapsuudesta asti.

Myös Zapatero kehotti espanjalaisia joukolla uurnille.

- Demokratia vahvistuu, jos kaikki äänestävät, hän sanoi äänestettyään.

Espanjan vaaleissa on 35 miljoonaa äänioikeutettua. Tänään valittiin kokonaan parlamentin 350 edustajan alahuone, kongressi, ja 208 edustajaa ylähuoneeseen, senaattiin. Vaalitulos oli selviämässä iltayöstä.

Separatismi on kesto-ongelma

Vaalikampanjoinnille päätepisteen pannut murha muistutti poliitikkoja siitä, että vuosikymmenet jatkunutta väkivaltaista baskiseparatismia ei ole saatu nujerrettua väkisin eikä neuvotteluteitse.

Rajoy näykkikin vaalikampanjassaan sosialisteja siitä, että hallituksen rauhanneuvotteluyritys Etan kanssa kariutui toissa vuonna Etan pommi-iskuun. Espanja ei tunnusta Kosovoakaan, koska itsenäisyysmielisillä alueilla havitellaan irtiottoa keskushallinnosta.

Oppositio pani hallituksen piikkiin myös kehnot talousnäkymät: työttömyys on kääntynyt nousuun ja peruselintarvikkeiden hinnat ovat kallistuneet. Monia askarruttaa myös ennennäkemättömän laaja laittomien siirtolaisten vyöry - kolme miljoonaa kahdeksassa vuodessa.

Perinteisiä perhearvoja korostavan Rajoyn vaalilupauksiin kuului myös Zapateron liberaalien uudistusten, kuten homoliittojen rekisteröinnin heterosuhteiden tapaan, purkaminen.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.