Mainos

Sosialisteille niukka voitto Unkarissa

Unkaria neljä vuotta hallinnut sosialistinen puolue (MSZP) sai 32 prosenttia äänistä ja ylsi niukkaan voittoon sunnuntaina pidetyissä parlamenttivaaleissa. Nuoria demokraatteja ja porvareita edustava oppositiopuolue Fidesz-MPP ylsi sosialistien kannoille 28 prosentin tuloksella.

Unkarin kolmannet vapaat parlamenttivaalit vuoden 1989 järjestelmän muutoksen jälkeen jäivät ensimmäisellä kierroksella hämmästyttävän laimeiksi. Uurnilla kävi vain 56 prosenttia unkarilaisista. Kahdessa vaalipiirissä koko vaali joudutaan uusimaan toisella kierroksella, koska äänestysvilkkaus ei noussut yli 50 prosentin.

Äänestämättä jättivät työttömyydestä ja köyhyydestä kärsivän Itä-Unkarin ihmiset, joita poliitikkojen lupaukset paremmasta tulevaisuudesta eivät ole saavuttaneet tai vakuuttaneet. Myös lähes 30 asteen helteen arveltiin laimentaneen äänestysinnokkuutta. Toinen kierros järjestetään kahden viikon kuluttua sunnuntaina. Tuolloin käydään myös henkilövaalin toinen kierros.

Istvan Csurka vaalin yllättäjä

Katkerimman pettymyksen koki pienempi hallituspuolue, vasemmistoliberaali vapaat demokraatit (SZDSZ), joka ylsi vain niukasti viiden prosentin äänikynnyksen yläpuolelle. Myös populistisen pienviljelijöiden puolueen (FKGP) johtaja Jozsef Torgyan tunnusti sunnuntai-iltana odottaneensa yli 20 prosentin äänisaalista; puolue joutui tyytymään vajaan 14 prosentin kannatukseen.

Vaalien yllättäjä oli kirjailija Istvan Csurkan johtama Unkarin oikeuden ja elämän puolue, jonka kansallismielinen oikeistopopulismi ja Euroopan vastaisuus nosti sen yli äänikynnyksen parlamenttiin.

Toinen kierros kahden kauppaa

Kahden viikon kuluttua järjestettävä parlamenttivaalien toinen kierros voi muuttaa vielä vaalitulosta. Fidesz ja Unkaria siirtymävuodet hallinnut Unkarin demokraattinen foorumi (MDF) ovat vaaliliitossa, ja liitto saattaa vielä nostaa MDF:n parlamenttiin. MDF mureni kolmeksi puolueeksi viime vaalikaudella.

Fideszin puheenjohtaja Viktor Orban väläytti maanantain vastaisena yönä vaaliliiton mahdollisuutta myös populistisen FKGP:n kanssa toisella kierroksella. Fideszin tavoitteena on sosialistien syrjäyttäminen vallasta ja porvaririntaman muodostaminen vaalien jälkeen.

Vaalitaisto vasta alkamassa

Politiikan asiantuntijoiden mukaan varsinainen vaalitaistelu on nyt vasta alkamassa, eivätkä toisella kierroksella enää päde ensimmäisen kierroksen pelisäännöt. Poliittinen paini käydään lähinnä kahden tärkeimmän poliittisen voiman, reformikommunistit perineiden sosialistien ja nuorta porvaristoa sekä maan ohutta keskiluokkaa kosiskelevan Fideszin välillä.

Sosialistien ja SZDSZ:n ensimmäisellä kierroksella keräämät äänet eivät riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen, vaikka pääministeri Gyula Horn vihjasikin yhteistyön mahdolliseen jatkoon maanantain vastaisena yönä vaalituloksen selvittyä.

Sunnuntaisen tuloksen perusteella Unkarin 386-paikkaisesta parlamentista putoaa kristillisdemokraattinen kansanpuolue (KDNP), jolla ei ollut enää omaa parlamenttiryhmää vaalikauden lopulla. Ensimmäisen kierroksen viralliset tulokset kerrotaan keskiviikkona.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.