Mainos

Sosiaalivirastolle moitteita salassapidon laiminlyönnistä

Oikeuskansleri moittii helsinkiläistä sosiaalitoimistoa huolimattomuudesta. Huomautus on annettu tapaukseen, jossa sosiaalitoimiston kahden asiakkaan papereita oli lähetetty ristiin, jolloin he saivat haltuunsa toistensa tietoja.

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka muistuttaa helsinkiläistä sosiaalitoimistoa siitä, että asiakkaiden tietojen salassapidossa pitäisi olla huolellinen. Hänestä kaupungin sosiaaliviraston olisi aiheellista painottaa huolellisuutta toimistojen työntekijöiden koulutuksessa.

Jonkan tutkittavana oli tapaus, jossa kahden asiakkaan paperit olivat menneet ristiin Reijola-Munkkiniemen sosiaalitoimistossa. Toimiston asiakas kirjoitti asiasta huhtikuussa Helsingin Sanomien yleisön osastolle. Hän kertoi saaneensa oman päätöksensä liitteenä toisen asiakirjoja, joita ei pyynnöistä huolimatta vaihdettu. Asiakkaan omaan toimeentulohakemukseen liittämä aineisto oli lisäksi kadonnut toimistossa.

Apulaisoikeuskansleri otti tapauksen oma-aloitteisesti tutkittavakseen. Sosiaalitoimisto ja Helsingin kaupungin sosiaalivirasto antoivat tapauksesta selvityksen, mutta eivät osanneet sanoa syytä virheeseen.

Jonkka toteaa, että huolellisuus asiakirjojen käsittelyssä on välttämätöntä perustuslain suojaaman yksityisyyden kannalta. Viimeistään asiakirjoja asiakkaalle postitettaessa olisi varmistettava, että paperit ovat oikeita.

Sotkusta lehteen kirjoittaneelle asiakkaalle toimitettiin myöhemmin hänen omat paperinsa ja korvattiin sekaannuksen aiheuttamat kulut. Muita vaatimuksia asiakkaalla ei ollut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.