Mainos

Sosiaalityöntekijä tuomittiin avunannosta lapsikaappaukseen

Espoon käräjäoikeus on tuominnut kaupungin sosiaalityöntekijän avunannosta lapsikaappaukseen. Sakkotuomio liittyy suomalaisen äidin ja pakistanilaisen isän huoltajuuskiistaan.

Tuomio lapsikaappauksesta lankesi äidille, joka vei 8-vuotiaan poikansa Ruotsiin ilman isän lupaa vuonna 2006. Äidillä ja isällä oli tuolloin yhteishuoltajuus, mutta heillä oli vireillä Espoon käräjäoikeudessa huoltajuuskiista.

Sosiaalityöntekijä syyllistyi käräjäoikeuden mukaan avunantorikokseen, koska hän kehotti äitiä sähköpostitse jäämään lapsen kanssa Ruotsiin. Nainen tuomittiin myös virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Espoon käräjäoikeuden mukaan sosiaalityöntekijä antoi käskymuotoisen ohjeen, jossa hän kehotti äitiä menettelemään lain vastaisella tavalla. Oikeuden mukaan työntekijän tulee ymmärtää, että sosiaalihuoltoalan ammattilaisen lähettämä sähköpostiviesti vaikuttaa todennäköisesti äidin käyttäytymiseen.

Pakistanilaisen isän mielestä sosiaalityöntekijä olisi tullut tuomita yllytyksestä lapsikaappaukseen, mutta oikeuden mukaan äiti teki päätöksensä Ruotsiin lähtemisestä ennen työntekijän lähettämää sähköpostiviestiä.

Oikeus ei uskonut hätävarjeluun

Espoon käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä väkivallalle tai uhkailulle, jota äiti kertoi kokeneensa ennen Ruotsiin muuttoa. Äiti kertoi oikeudessa panneensa lapsen kanssa Ruotsiin paniikissa, koska lapsen isä oli ystävänsä kanssa uhannut tappaa äidin.

Äidin mukaan pakenemisessa oli kyseessä pakkotila tai hätävarjelu.

Oikeuden mukaan väite oli ristiriidassa äidin asianajajalleen lähettämän viestin kanssa, jossa hän oli kirjoittanut muuttavansa Suomesta.

Äiti tuomittiin lapsikaappauksesta 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Sosiaalityöntekijälle lankesi 40 päiväsakkoa, eli maksettavaa hänen tuloillaan kertyi 1200 euroa. Oikeus määräsi naiset korvaamaan yhteisvastuullisesti isän avustajakorvauksen, yli 5000 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.