Sosiaaliturvaa uudistetaan työnteon ehdoilla

Sosiaaliturvan uudistuksen pelätään vesittyvän työmarkkinajärjestöjen keskinäiseen kiistelyyn. Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) ja ammattiyhdistysliike ovat jo ottaneet julkisuudessa kevyesti yhteen työttömyysturvasta. Sen sijaan perusturvan tasosta ei ole julkisuudessa puhuttu, vaikka se on yksi komitean tärkeimmistä linjauksista.

Sosiaaliturvan uudistuskomitean (SATA) tavoitteeksi on kirjattu työnteon suosiminen. Sosiaalipuolen asiantuntijat ovat todenneet, ettei ongelmia ratkota ilman lisärahaa. Komitean puheenjohtaja Markku Lehto on toista mieltä.

-Pitkällä tähtäimellä tästä pitäisi tulla säästöä, sillä tarkoituksena on tarjota ihmisille paremmat mahdollisuudet työllistyä. Sosiaaliturva rakennetaan niin, että se tarjoaisi ihmisille paremman mahdollisuuden työllistyä, tulla nopeammin töihin ja olla pidempään töissä. Sitähän tässä haetaan.

Komitean neljä työryhmää käyvät läpi koko sosiaaliturvan, ja komitea tarjoaa malliaan hallitukselle vuodenvaihteessa. Helmikuussa on Lehdon mukaan tiedettävä, mitkä ovat uudistuksen taloudelliset vaikutukset.

Työmarkkinajärjestöjen 1. ottelu

Komitea on väsännyt ehdotuksiaan julkisuudelta piilossa. Hiljaisuuden rikkoi ensimmäisenä EK:n lakiasianjohtaja Lasse Laatunen Kansan uutisissa, ja tästä alkoi väittely nuorten työttömyysturvasta.

Laatunen uskoo yhä, että työttömyysturvasta saadaan laaja yhteisymmärrys komiteassa.

Hän luettelee EK:n kohteeksi SATA-komiteassa nuoret ja ikääntyvät. Laatusen mukaan nuoret on saatava nopeammin opinnoista töihin ja vanhat on pidettävä hommissa pidempään.

Samat tavoitteet komitealle on asettanut myös nykyhallitus. EK lakkauttaisi muun muassa osa-aikaeläkejärjestelmän tai nostaisi ikärajaa. Hallituksen riveissä on taas innostuttu leikkaamaan nuorten ansiosidonnaista työttömyysturvaa. SAK tyrmää molemmat ehdotukset.

Perusturvan osalta komiteassa on pohdittu asumistuen, työmarkkinatuen sekä toimeentulotuen yhteensovittamista. Yhtenä ajatuksena on ollut, että jatkossa Kela myöntäisi myös toimeentulotuen. Samalla esillä on ollut pelkällä kansaneläkkeellä elävien toimeentulo.

Työryhmät alkavat hakea lähiviikkoina selkeitä muutosehdotuksia, ja silloin myös keskustelun odotetaan etujärjestöjen kesken kuumenevan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat