Sosiaalitukihuijaukset pyritään saamaan kuriin

Sosiaalitukien huijaus pyritään pistämään kuriin. Tukea saavien kansalaisten pankkisalaisuutta murretaan ja tiedonvaihtoa viranomaisten kesken helpotetaan.

Hallitus antoi tänään eduskunnalle lakiesityksen, joka antaa viranomaisille mahdollisuuden selvittää tuen saajien pankkitilitietoja epärehellisyyttä epäillessään. Lakiehdotuksen tarkoituksena on lisätä myös sosiaalitoimen asiakkaan itsemääräämisoikeutta ja parantaa hänen oikeusturvaansa.

Lain mukaan sosiaalihuollon asiakas ja työntekijä laatisivat yhdessä palvelusuunnitelman. Lisäksi kuntiin palkattaisiin sosiaaliasiamies, joka neuvoisi asiakasta lain soveltamiseen liittyvissä asioissa.

Vilppiyritys paljastuisi ennen etuuden myöntämistä

Lain toivotaan ehkäisevän tukihuijauksia kasvattamalla ilmitulon riskiä. Jos sosiaalityöntekijä voi vaivattomasti tarkistaa päätteeltään asiakkaansa tulo- ja varallisuustiedot verottajan ja Kelan rekistereistä, vilppiyritykset paljastuisivat usein jo ennen kuin etuutta on edes ehditty myöntää.

Asiakkaan oikeusturva turvattaisiin sillä, että hänelle kerrottaisiin etukäteen mistä muualta häntä koskevia tietoja voidaan hänen suostumuksestaan riippumatta hankkia.

Asiakkaan edun mukaisena pidetään myös sitä, että mahdollinen väärinkäytös paljastuisi nopeammin ja sen seuraukset, kuten takaisinperintä, jäisivät vähäisemmiksi.

Lasten suojelu menee salassapidon edelle

Sosiaalihuollon salassa pidettäviä tietoja voidaan luovuttaa vastoin asiakkaan nimenomaista kieltoa myös asiakkaan tarkoituksenmukaisen hoidon ja palvelujen järjestämiseksi. Näin esimerkiksi silloin, kun asiakas ei huumeiden käytön aiheuttaman sekavuuden vuoksi pysty arvioimaan tilannettaan.

Salassapito ei estäisi tietojen luovuttamista myöskään silloin, kun tieto on tarpeen lapsen edun vuoksi. Tällöin kyseessä ovat selvitykset esimerkiksi lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai arviot lastensuojelutoimien tarpeesta. Myös esimerkiksi pahoinpitelevien aikamiespoikien iäkkäiden vanhempien sekä muiden perheväkivallan uhrien tai kehitysvammaisten suojelu murtaa salassapitosäännökset. Sosiaaliviranomaisille on mm. säädetty oikeus viran puolesta panna vireille lähestymiskieltoa koskeva asia.

Pääsääntöisesti salassapitovelvollisuus säilyy kuitenkin edelleen ehdottomana. Tiedot sosiaalihuollon asiakkaan saamista sosiaalietuuksista ja muista tukitoimista tai terveydentilasta ovat salassa pidettäviä tietoja riippumatta siitä, minkä viranomaisen hallussa tieto on.

Sosiaaliasiamies jokaiseen kuntaan

Sosiaalihuollon asiakkaan aseman parantamiseksi laki toisi jokaiseen kuntaan sosiaaliasiamiehen, jonka puoleen asiakas voisi neuvoja kaivatessaan kääntyä lain soveltamiseen liittyvissä asioissa. Sosiaaliasiamies kertoisi asiakkaan oikeuksista sekä avustaisi muistutuksen tekemisessä.

Hän seuraisi myös yleisemmin sosiaalihuollon asiakkaiden aseman kehitystä kunnassaan. Sosiaaliasiamiehen tehtävät voitaisiin liittää myös jonkun kunnan sosiaalihuollon palveluksessa jo nykyisin olevan henkilön toimenkuvaan, jolloin uudistus ei aiheuttaisi lisäkustannuksia.

Laki säätäisi myös siitä, että jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi sosiaalityöntekijä, jolla on tehtävään ammatillinen kelpoisuus. Vain tällainen viranhaltija voisi päättää kiireellisissä tapauksissa tahosta riippumattoman huollon antamisesta. Tämä uudistus voisi aiheuttaa vähäisiä lisäkustannuksia 40-50 kunnassa, joissa tällä haavaa ei ole pätevää sosiaalityöntekijää.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat