Sosiaalitukien väärinkäyttö puhutti eduskuntaa

Kansalaisten sosiaaliturvan väärinkäyttö nousi jälleen esille eduskunnassa, tällä kerralla Kansaneläkelaitoksen valtuutettujen toimintakertomusta käsiteltäessä. Kelan valtuutetut painottivat viranomaisten yhteistyön lisäämistä moninkertaisten tukien maksamisen välttämiseksi.

Eduskuntaa sisalta

Valtuutetut ehdottavat tietojen vaihtoa mm. Kelan, vero- ja työvoimaviranomaisten sekä kuntien kesken, kuitenkin siten, että kansalaisten tietosuoja otetaan huomioon. Tarkoitus olisi, että samoja tukia ei voisi nostaa eri paikkakunnilta niin, että naapuripaikkakunnan viranomaiset eivät tietäisi asian "olevan jo hoidossa. Toisaalta tulisi estää liikojen tukien maksaminen vahingossa. Tuolloin tuet joudutaan perimään takaisin, vaikka niiden saaja ei olisikaan tehnyt vilppiä. Erityisesti opintotukien kohdalla ongelma on kasvanut suureksi, valtuutetut korostavat. Varsinaisia väärinkäytöksiä selvittää parhaillaan STM:n työryhmä.

"Pelkääkö kokoomus harmaan talouden selvittämistä?"

Vihreiden kansanedustaja Erkki Pulliainen ihmetteli, miksei eri viranomaisten tiedostoja käytetä ristiin jo nyt. Se estäisi hänen mukaansa tukien väärinkäytön automaattisesti. Samalla päästäisiin niin sanotun harmaan talouden kimppuun, mutta Pulliainen epäilikin, että siihen kokoomus ei haluaisi puuttua.
-Tämä taitaa olla lähes mahdoton tehtävä asianomaiselle puolueelle, koska se koskee myös harmaan talouden kitkemistä, Pulliainen huomautti. Hän muistutti "erään nimeltä mainitsemattoman eduskuntaryhmän puheenjohtajan" eli kokoomuksen Ben Zyskowiczin pitäneen tukien väärinkäyttöä otsikoissa "1990-luvun kesäkeskustelussa".
-Eikö nyt, kun puolueella on ministeri sosiaali- ja terveysministeriössä, olisi korkea aika saada aikaan se, että viranomaiset saattaisivat toistensa tietoon, mitä etuja on myönnetty, Pulliainen ihmetteli. Zyskowicz vastasi "yrittäen olla provosoitumatta", että kokoomus on tehnyt hallituksessa harmaan talouden torjumiseksi erittäin paljon työtä ja hyvin tuloksin.
-Olemme satsanneet harmaan talouden torjumiseksi uusia voimia tutkijoiksi ja syyttäjiksi, on luotu uutta lainsäädäntöä - vero- ja ulosotto- sekä rikoslainsäädäntöä.
-Se on yhä kymmenien miljardien ongelma, mutta on naurettavaa väittää, että olisimme haluttomia puuttumaan siihen, että veronmaksajien rahoja kupataan tällaisia määriä, Zyskowicz selvitti.

Tukiviidakkoa raivattava

Keskustelussa vaadittiin yleisesti sosiaaliturvan tukiviidakkoa yksinkertaistettavaksi, mihin sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho myönsi olevan aihetta. Keskustan edustaja Liisa Hyssälä syytti Lipposen hallituksia sosiaaliturvan hivuttamisesta vaivihkaa vastikkeelliseksi. Se on hänen mukaansa heikentänyt apua tarvitsevien asemaa ja uhkaa johtaa uusliberaaliin yhteiskuntaan, "jossa menestyjien joukossa on onnettomia ihmiskohtaloita". Tämä on hänen mukaansa vaarallista.
-Työttömyys on pahin eriarvoisuuden aiheuttaja ja on nähty, että pelkkä talouskasvu ei poista rakenteellista työttömyyttä.
Zyskowicz vastasi, että Lipposen hallitukset ovat tähdänneet juuri työttömyyden alentamiseen kireällä finanssipolitiikalla, joka ei onnistu ilman pieniä säästöjä.
-Hallitusta tulisikin päinvastoin kiittää suurimman ongelman eli työttömyyden pienentämisestä, Zyskowicz sanoi.

Viranomaisten eläkesimputus kuriin

Kelan valtuutetut kiirehtivat myös työkyvyttömyyseläkkeiden ja yksilöllisten varhaiseläkkeiden hylkäämiseen johtaneiden syiden selvittämistä eläkkeen hakijoiden oikeusturvan parantamiseksi.
-Kysymys ei ole vain siitä, kuten Perho sanoi, että ihmisten oma käsitys työkyvyttömyydestä poikkeaa viranomaisten käsityksestä, vaan myös siitä, että usein eläkepäätös hylätään toistuvasti siitä huolimatta, että useat viranomaiset ovat katsoneet eläkkeen aiheelliseksi, huomautti Marjatta Stenius-Kaukonen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat