Sosiaalisista peloista kärsivät joutuvat helposti kiusatuiksi

Varsin monet suomalaiset nuoret kärsivät sosiaalisten tilanteiden pelosta. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan nämä nuoret ovat myös muita suuremmassa vaarassa joutua kiusatuiksi koulussa.

- Aiemmissa tutkimuksissa kiusatuksi joutuminen on liitetty nuoren masennukseen. Tämän tutkimuksen perusteella kiusaamisesta kärsivät eniten ne, joilla on sekä masennusoireita että sosiaalisia pelkoja, selvittää Klaus Ranta.

Ranta työskentelee Tampereen yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian ylilääkärinä. Hänen väitöskirjansa tarkastetaan tänään .

Pelkkä nuoren masennus ei Rannan mukaan näytä juurikaan liittyvän koulukiusaamiseen. Sen sijaan erilaisia sosiaalisia tilanteita pelkäävistä nuorista lähes 70 prosenttia kertoi tulleensa ikätovereidensa kiusaamiksi.

Koulu voi tehdä paljon

Se, mikä nuoren ongelmissa on syy ja mikä seuraus, ei Rannan mukaan ole aivan yksiselitteistä. Sosiaalisesta kömpelyydestä ja peloista kärsivä nuori on helppo kohde kiusanteolle - eikä kiusatuksi joutuminen ainakaan lisää rohkeutta.

Kouluissa on viime vuosina herätty puuttumaan kiusaamiseen. Psykiatrina Ranta kiinnittää huomiota etenkin niiden nuorten tukemiseen, jotka ovat vaarassa joutua kiusatuiksi.

- Kouluissa on paljonkin tehtävissä siinä, miten kohdataan nuoria, jotka eivät oikein pääse porukkaan mukaan. He tarvitsisivat esimerkiksi riittävän turvallisia tilanteita harjoitella esiintymistä, sanoo Ranta.

Pelko syö mahdollisuuksia

Oleellista on sekin, että ongelmat tunnistetaan ajoissa. Ranta muistuttaa, että nolot tilanteet ja häpeäntunteet kuuluvat monen nuoren normaaleihin kasvuvaiheisiin. Ne nuoret, jotka pelkäävät sosiaalisia tilanteita haitaksi asti, tarvitsisivat hänen mukaansa kuitenkin nykyistä enemmän apua.

Pelot voivat haitata nuoren ammatinvalintaa ja seurata häntä aikuisiälle asti. Sosiaaliset pelot lisäävät myös masentumisen vaaraa.

- Aiempien tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että sosiaalisten tilanteiden pelko kehittyy ennen masennustilaa. Häiriö haittaa nuorten ystävyyssuhteiden luomista, ja heidän on vaikea selvitä kriittisissä suoritus- ja esiintymistilanteissa. Kyllä se syrjäyttää, ja on helppo nähdä yhteys masennukseen, sanoo Ranta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat