Sosiaaliryhmien elintapaerot selittävät syöpää

Alkoholi, tupakka ja sosiaaliryhmien väliset elintapaerot selittävät suuren osan syöpätapauksista.

Kun työikäisistä miehistä syöpään sairastuvat todennäköisimmin työläiset, naisista syöpäriskiryhmässä on koulutetumpi joukko. Syöpä Suomessa 2003 -kokooma kertoo, että naisilla syöpää on ylimmässä sosiaaliryhmässä parikymmentä prosenttia enemmän kuin alimmassa ryhmässä. Miehillä syöpää on vastaavasti matalimmassa ryhmässä kolmannes runsaammin kuin ylimmässä ryhmässä.

Kummallakin sukupuolella on lisäksi omat sosiaaliluokkaiset syöpätyyppinsä. Vähemmän koulutetuilla naisilla on enemmän esimerkiksi kohdunkaulan sekä emättimen syöpää mutta vähemmän rintasyöpää kuin paremmin koulutetuilla. Sosioekonomisen asteikon alapäässä olevat miehet sairastuvat useammin keuhkosyöpään kuin paremmin toimeentulevat.

Syövän ilmaantuvuusluvut eri sosiaaliryhmien välillä voivat syöpätyypistä riippuen olla jopa viisinkertaiset, ja erot ovat vain kasvaneet. Tärkein yksittäinen syövän uhkaa lisäävä tekijä on edelleen tupakka.

Asuinpaikka ei ratkaise

Asiantuntijat painottavat, että ympäristöstä koituva syöpäriski on yhä mitätön tupakkaan verrattuna. Asuinpaikallakaan ei ole suurta väliä syövän ilmaantuvuudessa, sillä käytännössä kyse on enemmänkin sosiaaliryhmien keskinäisistä elämäntapaeroista.

Syövästä paranee sitä paremmin, mitä varhemmin se havaitaan. Seulonnoissa haravoidaan väestötasolla kohdunkaulansyöpää sekä rintasyöpää, sillä juuri nämä syöpätyypit vastaavat parhaiten väestötason seulontatavoitteisiin. Tässäkin sosioekonominen asema erottaa paremmin koulutetut huonommin koulutetuista.

-Kohdunkaulan syöpiin sairastuvat yleensä alemman koulutustason naiset, vaikka kutsu seulontaan koskee heitäkin. He vain eivät näytä olevan niin kiinnostuneita terveydestään kuin ylemmän sosiaaliryhmän naiset, tilastojohtaja Eero Pukkala Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat