Mainos

Sosiaalipalvelut yhä useammin yksityisiltä

Sosiaalipalveluja tarjoavat yritykset työllistävät keskimäärin kymmenkunta henkilöä.

Sosiaalipalveluista jo lähes kolmanneksen hoitavat yritykset ja järjestöt. Alan liikevaihto kasvoi viime vuonna neljänneksellä.

Sosiaalialan yritykset ovat yleensä pieniä. Kun kunnat yhdistävät voimiaan, yritykset eivät pysty vastaamaan tarjouspyyntöihin ilman ketjuuntumista ja yhteistyötä, ilmenee kauppa- ja teollisuusministeriön ja TE-keskusten sosiaalipalvelujen toimialaraportista.

Raportti ennakoi sosiaalipalveluihin myös kansainvälistä kilpailua ja ulkomaista työvoimaa.

Ala varsin naisvaltaista

Sosiaalipalveluala on varsin naisvaltaista. Vuonna 2004 alan yrittäjistä peräti 90 prosenttia oli naisia, ja suurin piirtein sama määrä myös työllisistä oli naisia. Kaikkiaanan sosiaalipalveluala työllisti kolme vuotta sitten yli 160 000 henkilöä.

Viime vuosina sosiaalipalvelualan liikevaihto on ollut kovassa kasvussa. Viime vuonna kasvuvauhti oli jo 25 prosenttia.

Alan toimipaikkoja oli viime vuonna noin 3 200, jossa oli kasvua edellisvuodesta vajaa viidennes. Yritykset työllistivät yli 15 000 henkilöä. Tässä oli kasvua vajaa 30 prosenttia.

Eniten uusia yrityksiä perustettiin kotipalveluihin.

Kolmas sektorikin yhtiöittänyt toimintaansa

Suurin osa sosiaalipalveluyrityksistä on pieniä, keskimäärin kymmenkunta ihmistä työllistäviä yrityksiä. Tosin muutama suurempi yritys on valtaamassa markkinoita yritysostoin.

Sosiaalipalvelutuotantoa harjoittavat kolmannen sektorin toimijat ovat myös yhtiöittäneet toimintaansa, ja tämän suuntauksen uskotaan jatkuvan. Verottaja nimittäin katsoo niiden palvelutuotannon elinkeinotoiminnaksi ja näin ollen veronalaiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.