Mainos

Sosiaalikeskuksessa suursiivous - romanit saavat jäädä

Helsingin Verkkosaaren nuorille vuokrattu sosiaalikeskus on keskellä remonttia. Paraikaa sosiaalikeskus on kuin kaatopaikka, sillä piha on täynnä poisheitettyä tavaraa. Talo on tyhjillään, mutta sen pihalla asustelee romaneja. Yleisilme on tällä hetkellä siivoton.

- Kyllä meille on tullut asiasta erilaisia valituksia. Olemme käyneet nuorten kanssa keskusteluja ihan hyvässä hengessä, ja uskon, että kuukauden sisällä tilanne muuttuu täysin, sanoo Markku Toivonen Nuorisoasiainkeskuksesta.

Vapaa katto-järjestön alla toimivat nuoret ovat tiloissa Nuorisoasiainkeskuksen vuokralla. Nuorisoasiankeskus on vuokrannut tilat puolestaan Helsingin tilakeskukselta.

Aktivistisambaa ja askartelua

Sosiaalikeskuksen tiilitalo erottuu harmaiden konttitalojen keskeltä jo pelkästään siksi, että se on maalattu lukuisin graffitein.

Nuoret ovat olleet kesän poissa talosta. Nyt, ennen syyskauden alkua talo tyhjennetään ja maalataan.

- Tarkoituksena on tehdä talosta kutsuvampi paikka kaikenlaisille ryhmille, sanoo talon aktiiveja edustava Soile.

Nuoret ovat huomanneet, että meneillään oleva siivousoperaatio on houkutellut paikalle myös ulkopuolisia roskaajia.

- Viimeksi eilen yksi mies oli tuomassa tänne kokonaista kirjoituspöytää. Hän luuli, että tämä on joku yleinen kirpputori tai kaatopaikka, Soile kertoo.

Syksyllä taloon haluttaisiin saada erilaista harrastetoimintaa; liikuntaa, soittotiloja bändeille, kahvila ja askartelua.

- Haluaisin, että voimme harjoitella aktivistisambaa, eli opetella soittamaan samba-tyylistä musiikkia mielenosoitusten taustalla, Soile sanoo.

Romanikysymys ei ratkea Verkkosaaressa

Tällä hetkellä Verkkosaaren pihalla asustelee romaneja. He voivat myös jäädä Verkkosaareen, kunnes romaniasia on laajemmin ratkaistu.

- On kaupungin häpeä, ettei heille ole ollut tarjota mitään muuta tilaa. Sisälle he eivät kuitenkaan voi tulla. Saa nähdä, mitä käy, kun säät kylmenevät, Soile sanoo.

Kaupungin kanta on tähän saakka ollut se, että muutamat romanit voivat olla Verkkosaaressa, eikä heidän siellä olemiseensa puututa.

- Romanikysymys on niin iso, ettei Nuorisoasiankeskus voi sitä ratkaista, eikä edes Helsingin kaupunki. Me kuitenkin odotamme, että kaupungin eri hallintokunnissa keskustellaan asiasta, Toivonen sanoo.

Nuorilla on tiloissa kaikenlaisen syrjinnän kieltävä periaate.

Sosiaalikeskus sijaitsee aivan Kyläsaaren vastaanottokeskuksen vieressä.

Vuokrasopimus on useiden vuosien mittainen. Sopimus päättyy vasta sitten, kun aluetta aletaan rakentaa asunnoiksi ja talo puretaan, todennäköisesti 3-5 vuoden kuluttua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.