Sosiaalidemokraatit voittoon Ruotsin vaaleissa

Sosiaalidemokraatit liittolaisineen ovat voittaneet Ruotsin parlamenttivaalit sunnuntaina. Kaksi vasemmistopuoluetta ja vihreät kokosivat yhteensä 52,7 prosentin kannatuksen.

Sosiaalidemokraatit saivat 39,9 prosenttia äänistä. Äänimäärällä se saa parlamentista 144 paikkaa. Vasemmistopuolue hankki 30 paikkaa 8,3 prosentillaan ja vihreät 17 paikkaa 4,5 prosentin ääniosuudella.

Pääministeri Göran Perssonin johtamien sosiaalidemokraattien äänimäärä nousi kolme ja puoli prosenttiyksikköä edellisistä vaaleista ja paikkojakin tuli lisää 13. Vaalien suurin voittaja on kuitenkin kansanpuolue. Sen ääniosuus kasvoi lähes kolminkertaiseksi viime vaaleista ja oli nyt 13,3 prosenttia. Paikkoja kansanpuolue sai 48, lisäystä peräti 31 paikkaa.

Suurin häviäjä oli maltillinen kokoomus, jonka kannatus putosi vajaat 8 prosenttiyksikköä 15,1 prosenttiin. Kokoomus menetti 27 paikkaa ja sai vain 55 edustajaa parlamenttiin. Keskusta sai 6,2 prosenttia äänistä (22 paikkaa) ja kristillisdemokraatit 9,1 prosenttia (33). Vaalien äänestysprosentti jäi 79:ään. Lukema on huonoin Ruotsissa sitten 50-luvun.

Oikeisto myönsi tappionsa


Maltillisen kokoomuksen johtaja Bo Lundgren myönsi myöhään illalla vaalituloksen olevan pettymys sekä hänen omalle puolueelleen että koko Ruotsin keskusta-oikeistolle.
-Emme onnistuneet, olemme hyvin pettyneitä, Lundgren totesi Ruotsin televisiossa.
Lundgren sanoi kuitenkin, ettei hänellä ole aikomuksia erota puoluejohtajan paikalta tappiosta huolimatta:
-En heitä koskaan pyyhettä kehään, hän vakuutti.

Maltillisen kokoomuksen puoluesihteeri Johnny Magnusson oli jo ensimmäisten tulosten saavuttua lyöty mies. -Kun asettuu vastustamaan sosiaalidemokraattien valtakoneistoa ja pyrkii edistämään porvarillisia arvoja, voi varautua ottamaan vastaan iskuja. Ja me olemme nyt saaneet iskun, Magnusson sanoi uutistoimisto TT:lle.

Demarit riemuitsivat

Sosialidemokraattien vaalivalvojaisissa katto oli nousta ilmaan huudon voimasta ensimmäisten tulosten savuttua. Nuoret demarit huusivat kuorossa "Yes, yes, yes" ja tanssivat villisti. Puoluesihteeri Lars Stjernkvist hymyili kuin Hangon keksi, vaikka olikin varovainen ensikommenteissaan ja muistutti, että laskenta on tuskin alkanut.
-Olen koko ajan muistuttanut ihmisiä, että hallituspuolue ei ole koskaan lisännyt kannatustaan sitten vuoden 1968. Eli jos tämä tulos pitää, olen todella tyytyväinen.

Vihreiden puoluesihteeri Håkan Wahlstedt puolestaan kehui vaalitulosta "fantastiseksi" ja piti itsestään selvänä, että puoleen on oltava mukana kun ministeripaikoista päätetään.

Taivas oli rajana myös kansanpuolueen vaalivalvojaisissa, kun ensimmäiset tulokset saatiin näkyville. Puolueen ääniharava Marit Paulsen kuvasi tuntemuksiaan värikkäästi toteamalla, että olo on kuin olisi "kuolemanväsyneenä saanut paukun".

Sosialidemokraattien valtakausi jatkuu

Ruotsin pääministeri Göran Persson osoitti eilisessä haastattelussa kunnioitusta

Monen ruotsalaisen äänestäjän äänestyspäätös kiteytyi sunnuntaina valintaan siitä, halusiko hän sosialidemokraattisen puolueen sekä pääministeri Göran Perssonin jatkavan vallassa.

Sosialidemokraatit ovat olleet valtapuolue Ruotsissa kuutena vuosikymmenenä viimeksi kuluneista seitsemästä. Se on saavutus, joka ei ainakaan kaikkia äänestäjiä sunnuntaina miellyttänyt:
-Kun sosialistit ovat olleet vallassa näin pitkään, sitä haluaa välillä muutosta. Vaikka sosialidemokraattinen järjestelmä olisi hyväkin, niin vaihtelu virkistää, perusteli nimettömänä pysytellyt vanhempi nainen uutistoimisto Reutersille.

Tiukassa vaalissa jokainen ääni on tärkeä, joten kahdeksan äänestäjää Kattuvuoman kylästä Pohjois-Ruotsista kuljetettiin sunnuntaina äänestämään Jukkasjärven kylään helikoptereilla, koska heidän kyläänsä ei ole tieyhteyttä.

(MTV3-STT-Reuters-TT)

(Seitsemän uutiset 16.09.2002).

(Yhdeksän uutiset 16.09.2002).

Ruotsin sosiaalidemokraateilta oli aikamoinen teko saada kannatusluvut nousuun aivan loppusuoralla, sanoo professori Jan Sundberg Helsingin yliopistosta. Vaalien suurimman voittajan Kansanpuolueen nostama kysymys siirtolaispolitiikasta tuli ruotsalaiskeskusteluun jäädäkseen, hän arvioi.

(Huomenta Suomi 16.09.2002)

Lue myös:

    Uusimmat