Mainos

Sosiaalidemokraatit voittivat Tsekin vaalit

Oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit (CSSD) saavuttivat selvän voiton tänään päättyneissä Tshekin ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Vielä on kuitenkin epäselvää, pystyväkö he muodostamaan toimivan kokoomushallituksen. Vaihtoehtona on kolmen puolueen oikeistohallitus, sanovat tarkkailijat.

Kyseessä on vasemmiston ensimmäinen vaalivoitto sen jälkeen kun sosialismi romahti yhdeksän vuotta sitten. Parlamentin puhemiehen Milos Zemanin johtamat sosiaalidemokraatit olivat saaneet 32,5 prosenttia äänistä, kun lähes 90 prosenttia äänistä oli laskettu myöhään illalla. Sosiaalidemokraateille on siten luvassa 74 paikkaa parlamentin 200-paikkaisessa edustajainhuoneessa. Vuonna 1996 pidetyissä edellisvaaleissa sosiaalidemokraatit saivat 26,4 prosentin äänimäärällään 61 paikkaa.

Entisen pääministerin Vaclav Klausin johtama konservatiivinen demokraattinen kansalaispuolue (ODS) saa 27,7 prosentin kannatuksellaan 64 paikkaa, kun sillä on tähän asti ollut paikkoja 68. Kommunistit (KSCM) saavat parlamenttiin 25 edustajaa (22 vuonna 1996) ja kristillisdemokraatit (KDU-CSL) 19 edustajaa (18 vuonna 1996). Uutena puolueena parlamenttiin tulee äskettäin perustettu liberaalinen vapausliitto (US) 18 paikallaan.

Kohta vaalihuoneistojen sulkemisen jälkeen julkaistut ovensuukyselyt lupasivat äärioikeistolaiselle tasavaltalaispuolueelle (SPR-RSC:lle) 10 paikkaa, mutta puolue jäi 3,8 prosentin kannatuksellaan viiden prosentin äänikynnyksen alle eikä saanut edustajiaan parlamenttiin. Tshekkiä on vuoden alusta alkaen johtanut Josef Tosovskyn väliaikainen hallitus. Edellinen Vaclav Klausin oikeistolainen kokoomushallitus kaatui viime vuoden lopulla valuuttakriisiin ja lahjusskandaaliin.

Talousvaikeudet hiertävät yhä Tshekkiä. Kansantuotteen kasvu on laskenut tasaisesti vuodesta 1996 ja on nyt lähes pysähtynyt. Samaan aikaan inflaatio on nousussa ja työttömyys kasvussa. Tshekissä on noin 7 miljoonaa äänioikeutettua. Vaalihuoneistot sulkeutuivat tänään iltapäivällä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.