Mainos

Sosiaalidemokraatit vaativat yhä Schröderiä liittokansleriksi

Gerhard Schröder totesi Saksan televisiossa, ettei hän halua olla esteenä vakaan hallituksen muodostamiselle. SPD kuitenkin rohkaisee Schröderiä jatkamaan taistelua uuden hallituksen johtopaikasta.

Saksan sosiaalidemokraatit pitävät kiinni liittokanslerin paikkaa koskevista vaatimuksistaan. Puolueen puheenjohtaja Franz Müntefering kertoi asiasta illalla puolueen johdon pitämän kokouksen jälkeen.

Liittokansleri Gerhard Schröder antoi aiemmin päivällä ymmärtää, että hän on valmis luopumaan vallasta. Hän totesi, ettei halua olla esteenä, jos pääpuolueet kykenevät muodostamaan vakaan hallituksen. Schröder kertoi jättävänsä sosiaalidemokraattisen puolueen päätettäväksi, jatketaanko kamppailua liittokanslerin paikasta.

- Hyväksyn minkä tahansa päätöksen. En pyri estämään kehitystä, jonka myötä aloittamiani talousuudistuksia voitaisiin jatkaa ja Saksaan muodostaa vakaa hallitus, Schröder jatkoi.

Münteferingin mukaan puolueen johto kuitenkin rohkaisee Schröderiä jatkamaan ja vahvistamaan näin puolueen asemia kristillisdemokraattien kanssa käytävissä hallitusneuvotteluissa.

Aiemmin päivällä Sosiaalidemokraatit antoivat ymmärtää olevansa valmiita kompromisseihin kamppailussa liittokanslerin paikasta. Müntefering totesi jo tällöin, että SPD haluaa edelleen Schröderin johtavan koalitiohallitusta. Asiasta voidaan kuitenkin hänen mukaansa neuvotella osana hallituspakettia.

Jos kristillisdemokraattien Angela Merkel nousee valtaan, hänestä tulee Saksan ensimmäinen naisliittokansleri.

Dresdenistä lisäpaikka

Sosiaalidemokraatit alkoivat osoittaa taipumisen merkkejä sen jälkeen kun kristillisdemokraatit olivat vahvistaneet asemiaan liittopäivillä Dresdenissä pidetyissä jälkivaaleissa.

Kristillisdemokraatit saivat yhden lisäpaikan, eli kokonaisuudessa heillä on liittopäivillä neljä paikkaa enemmän kuin sosiaalidemokraateilla. Kristillisdemokraattien paikkaluku on Dresdenin vaalien jälkeen 226 ja sosiaalidemokraattien 222. Vaalit lykkääntyivät Dresdenissä yhden ehdokkaan kuoleman vuoksi.

Müntefering korosti kuitenkin illalla pääpuolueiden tasa-arvoista asemaa. Hänen mukaansa SPD on yhä suurin puolue, vaikka kristillisdemokraateilla onkin suurin edustus parlamentissa. Kummallakaan pääpuolueella ei tavanomaisten liittolaistenkaan kanssa ole enemmistöä 614-paikkaisilla liittopäivillä.

Puolueiden tähän mennessä käymät neuvottelut yhteishallituksesta ovat juuttuneet erityisesti kysymykseen liittokanslerin virasta.

Kristillisdemokraattien kampanjapäällikkö Volker Kauder sanoi Dresdenin äänestyksen jälkeen odottavansa, että järkevät voimat pääsevät SPD:ssä voitolle ja puolue alkaa lopultakin raivata tietä Angela Merkelin johtamalle hallitukselle.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.